Irriterat på Europas energimarknad
Det kokar på Europas energimarknad när jättarna letar nya rov och partner. Den italienska regeringen skriker Protest! över en fransk statlig affär som berövar en italiensk jägare bytet.
Bara dagar efter det att italienska Enel, till en tredjedel statligt och tredje störst på den europeiska energimarknaden, visat intresse för fransk/belgiska listfyran Suez överraskade statliga Gaz de France med att bjuda in Suez till äktenskap.
Det är frieri som ser ut att ställa Enel utan rov.
Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi och hans industriminister Claudio Scajola kräver att EU stoppar affären med hänvisning till att franska staten utmanat den fria konkurrensen.
- Den franska regeringen har använt stora finansiella resurser för en räd som går på tvärs mot den fria marknaden, sade Scajola till tidningen La Stampa.
Men den franske premiärministern Dominique de Villepin låter sig inte förskräckas.
- Vi har ambitionen att med den här affären skapa en av de största energiaktörerna i världen, särskilt inom gasområdet, sade Villepin och tillade att affären är av strategisk betydelse för Frankrike.
Det största energibolaget i Europa är franska EDF, men dess position är hotad av en annan affär. I förra veckan gjorde tyska Eon, som äger Sydkraft, klart att man vill köpa spanska Endesa för 29 miljarder euro, motsvarande över 260 miljarder kronor. Det skulle skapa Europas största aktör.
Men den spanska regeringen antas nu göra vad den kan för att omintetgöra affären, med hänvisning till nationella intressen.
Svenska statliga Vattenfall bevakar utvecklingen och är också redo för nya affärer enligt presschefen Martin May. Länder där bolag studeras är Nederländerna, Storbritannien, Belgien och Luxemburg.
- Det vi ser nu är den andra vågen av stora strukturreformer på energimarknaden, säger Martin May till TT och beskriver den första vågen som den som inträffade för sex, sju år sedan.
Det var då Vattenfall, bland andra, köpte verksamheter i stor skala.
Eons chef Wulf Bernotat spådde förra veckan att utvecklingen kommer att lämna kvar tre stora aktörer i Europa, varav Eon föga förvånande skulle vara ett enligt honom.
- Vi håller inte med Eon, vi tror på sex, sju stora spelare, säger Martin May och tillägger:
- Vår ambition är att ingå i denna grupp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!