EU:s tjänstedirektiv kan ändras
EU-kommissionen är beredd att undanta vård och offentliga tjänster från förslaget om friare tjänstehandel inom EU. Och reglerna ska vara sådana att social dumpning, underbudskonkurrens, inte är möjlig, säger den ansvarige kommissionären Michael McCreevy.
Och reglerna ska vara sådana att social dumpning, underbudskonkurrens, inte är möjlig, säger den ansvarige kommissionären Michael McCreevy.
På en presskonferens i Bryssel konstaterade McCreevy att det förslag som den förra EU-kommissionen lade fram helt enkelt inte har några förutsättningar att bli antaget i sin nuvarande form.
Kritiken från flera medlemsländer har varit hård, på sista tiden har EU-tungviktarna och tidigare anhängarna Frankrike och Tyskland oväntat skjutit av några skarpladdade torpeder mot förslaget.
"En del medlemsstater tycks ändra åsikt månad för månad, kommenterade McCreevy i en frustrerad ton och tillade att det också finns kollegor i kommissionen som tycks ha samma förmåga."
Den svenska regeringen och fackföreningsrörelsen har också ridit spärr mot det det senaste året och varnat för att det skulle kunna leda till att företag från andra EU-länder (läs: länder där villkoren är sämre) tar uppdrag i Sverige men tillåts ha villkor för de anställda som i hemlandet.
Den pågående behandlingen i EU-parlamentet visar att det också finns omfattande kritik där.
När parlamentet är färdigt med sin första behandling framåt sommaren ska kommissionen ta en ny titt på förslaget. Enligt McCreevy är det några delar som är angelägna att syna: den så kallade ursprungslandsprincipen och eventuell effekt av den i form av social dumpning samt inverkan på offentligt finansierade allmänna tjänster.
"Jag vill inte stå bakom ett direktiv som tillåter social dumpning, sade McCreevy."
Han sade också att han överväger att göra undantag för offentliga tjänster.
Men McCreevy underströk att han inte vill ha ett direktiv som inte ger de fördelar som friare tjänstehandel kan ge, enligt honom i form av hundratusentals nya jobb och ökad tillväxt.
"Jag tänker inte nöja mig med ett direktiv som är så fyllt av undantag att det inte är värt papperet det är skrivet på. Det är inte mödan värt."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!