Euro blir valuta för 13
Och så var de 13, länderna med euro som valuta.Från årsskiftet handlar också två miljoner slovener med cent och euro i butiker och restauranger.
För Slovenien, bäst i klassen av de åtta länder i centrala och östra Europa som gick med i EU 2004, har det aldrig rått någon tvekan. Tolaren skulle bytas mot euro så fort det bara gick och den 1 januari är det ett faktum i och med att landet har klarat kraven för medlemskap.
I två veckor ska euro och tolar samsas med varandra, men den 15 januari blir euromynt- och sedlar ensamma på banan.
Slovenerna är dock redan vana vid sin nya valuta. Enligt en opinionsundersökning har 83 procent av dem redan nyttjat euro som betalningsmedel, något som till stor del beror på grannskapet med euroländerna Italien och Österrike.
Om slovenerna firar euron så är stämningen bland de omkring 314 miljoner EU-invånare som var med om att byta inhemska mynt och sedlar till euro 2002 mer dämpad.
Enligt Eurobarometern, EU-kommissionens regelbundet återkommande mätning av EU-medborgarnas åsikter, anser mindre än hälften, 48 procent, av de tillfrågade i de tolv länderna med euro att den nya valutan i huvudsak ger fördelar. Det är den lägsta noteringen hittills. Vid införandet 2002 var motsvarande notering 59 procent.
På Irland och i Finland är stödet störst. I Nederländerna, Italien och Grekland lägst.
Mer än fyra av fem tillfrågade, 81 procent, upplever höjda priser som den största nackdelen med eurons införande.
EU-kommissionen tolkar opinionen som ett tecken på för dålig information om fördelarna och att regeringar och ledande politiker talat för lite om vad euron faktiskt inneburit. EU-kommissionen hävdar, uppbackad av centralbanker runt om i Europa, att euron inte medfört någon allmän prishöjning. "Myten" grundas i stället på, skyller EU-kommissionen, att företagare i framför allt krogbranschen missbrukade övergången och höjde priserna.
Slovenien försöker lära av misstagen och har haft priser i euro jämsides med priser i tolar i två år. Ändå upptäckte den nationella konsumentorganisationen nyligen plötsliga och rejäla prishöjningar på en del tjänster: potatis blev 54 procent dyrare i en affär, parkering i huvudstaden Ljubljana och en del posttjänster fördubblades i pris. En svart lista ska märka syndarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!