EU-tullar kan höja skopriser

Från 7 april kommer extra EU-tullar att införas på läderskor från Kina och Vietnam.
EU-kommissionen väntas fatta beslutet på torsdagen.

Bryssel2006-03-22 18:37


<Q>Från början kanske det inte innebär så mycket, men på sikt kommer naturligtvis en tull att höja skopriserna i butikerna, säger Maria Sandow, ansvarig för sko- och modebranschen inom Svensk handel.</Q>
Beslutet innebär tullar som gäller i sex månader, till 7 oktober. Tullarna ska införas gradvis med början 7 april och när de fyra stegen är genomförda ska tullarna vara knappt 17 procent för skor från Vietnam och drygt 19 för skor från Kina.

Kommissionen motiverar sitt förslag med att den kinesiska och vietnamesiska industrin har otillåtet stöd från staten i form av låga hyror och skattefördelar som skadar konkurrensen.

EU-kommissionen fick inte stöd av en majoritet av medlemsländernas representanter i den så kallade antidumpingskommittén 16 mars. Trots detta kan EU-kommissionären med ansvar för handelsfrågor, Peter Mandelson, och kommissionen fatta beslutet på egen hand.

Men om åtgärderna ska permanentas efter de sex månaderna, för fem år, måste en majoritet av medlemsländernas rösta för eller avstå. Att avstå räknas som att rösta ja.

Sverige var bland de tio länder som röstade nej till tullarna på mötet för en vecka sedan, tre röstade för och de resterande tolv avstod.

Sverige anser att tullarna är omotiverade och näringsminister Thomas Östros har beskrivit det som ett dåligt förslag. De kan leda till högre skopriser och de är till nackdel för den del av den europeiska skobranschen som är konkurrenskraftig, som importörer och bolag som har utvecklingen i Europa och tillverkningen i Kina eller Vietnam.

Maria Sandow på Svensk handel ser de nya tullarna som en konstgjord andning för att hålla i synnerhet Italiens skoindustri under armarna.

Bland de som avstod från att rösta fanns stora länder som Tyskland och Storbritannien.

De länder som argumenterat mest för att slå till med tullar, som Italien och flera andra länder i södra Europa, tycker att kommissionens förslag är för milt - tullarna borde vara högre och inte införas i flera olika steg.

I det ursprungliga förslaget var barnskor undantagna, men kommissionen fortsätter utreda om det finns skäl för att också de ska omfattas. Sportskor i läder är undantagna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!