EU-lag kan ge ångerveckor på lån

Om några år kan det bli ångerveckor på vanliga konsumentlån i Sverige, också på sms-lån.
Det blir följden om EU:s konsumentministrar får som de vill.

Bryssel2007-05-21 18:50


Ministrarna är nu överens om det förslag till direktiv om konsumentkrediter som EU-kommissionen har lagt fram. Det ska höja kraven på information som banker och andra långivare måste ge om lån. Det kan handla om återbetalningstid, upplysningar om ränta och avgifter.

Tanken är att mer enhetliga villkor ska locka fler att låna hos långivare i andra EU-länder och på så vis bidra till ökad konkurrens och bättre villkor för konsumenterna.

<MELLIS>Rätt till ångerveckor</MELLIS>
För Sverige blir en följd, om överenskommelsen också får stöd av EU-parlamentet, att det blir ångerveckor på tagna lån.

<Q> &ndash; Vi har haft ångervecka för vanliga köp, men inte för några som helst finansiella transaktioner, säger Hans Jeppsson, statssekreterare på utrikesdepartementet och den som fick rycka in för Sverige vid måndagens ministermöte i Bryssel.</Q>
<Q> &ndash; Det kan ha rätt stor betydelse för att kyla människor som fattat för snabba lånebeslut, säger Jeppsson.</Q>
Ångerveckorna ska gälla för konsumentlån upp till 100&nbsp;000 euro, knappt en miljon kronor. De gäller inte för bostadslån, men väl lån som tagits för att köpa en bil.

Ångertiden gäller som längst två veckor eller till den dag då varan som lånet tagits för tas i bruk.

<MELLIS>Gäller även sms-lån</MELLIS>
Det faktum att ångerveckorna ska gälla även vid ränteändring beskriver Hans Jeppsson som ett "delikat problem" för de som lånar ut pengar.

Det ska också gå att ångra så kallade sms-lån, där tiden från ansökan till dess en pengarna betalas ut handlar om minuter. Enligt direktivet får långivaren ta ut ränta för ångertiden, men inga avgifter. Den som tagit ett sms-lån med hög uppläggningsavgift behöver inte betala tillbaka avgiften.

Helt lika blir inte kraven på information inom EU. Länderna kan själva välja vilka krav som ska ställas på information om ränta. Sverige har kvar rätten att kräva att långivare som marknadsför sina tjänster i Sverige ska uppge den effektiva räntan, det vill säga den verkliga kostnaden för ett lån inklusive avgifter och andra poster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!