EU kan bromsa textilimport från Kina

Billiga kläder och textilier från Kina oroar EU-kommissionen.
Vissa EU-länder hävdar att importen ökat kraftigt sedan kvoterna slopades vid nyår.

Bryssel2005-04-06 13:50
Billiga kläder och textilier från Kina oroar EU-kommissionen.

Vissa EU-länder hävdar att importen ökat kraftigt sedan kvoterna slopades vid nyår.

Men blir ökningen för stor kan EU slå tillbaka med skyddskvoter.

EU-kommissionen har nu planen klar för hur eventuella skyddsåtgärder mot import från Kina ska införas, om det visar sig behövas. Flera länder, till exempel Italien, Frankrike och Spanien, har slagit larm om att importen från Kina ökar kraftigt. Oron handlar framför allt om att den europeiska textilindustrin hotas när billiga varor från Kina får fritt fram.

Men än finns ingen heltäckande, tillförlitlig statistik på hur stor importökningen från Kina är och vilka varor som ökat mest.

Inte heller i den svenska statistiken syns ännu spår av någon anstormning av kinesiska kläder och textilier. Det har också gått för kort tid för att kunna säga om slopandet av kvoterna gett billigare kläder i Sverige. Men branschorganisationen Textilimportörerna räknar med att klädpriserna kan komma att sjunka med runt tio procent.

Sveriges näringsminister Thomas Östros hör inte till dem som förespråkar skyddsåtgärder mot Kina. Tvärtom betonar han att länderna haft en period på tio år på sig för att förbereda sig för att importkvoterna skulle tas bort.

Östros oroas i stället över att kommissionen och EU kan vara på väg mot en ny era av handelshinder.

"Jag har hört talet om farliga protektionistiska tendenser, men jag tycker att det är lite orättvist, sade Peter Mandelson, kommissionär med ansvar för handel, på en presskonferens i Bryssel som svar på en fråga om Östros inlägg."
Man kan inte, och ska inte, jämföra fullt legitima åtgärder mot dramatiska ökningar av import med en generell politik med handelshinder, hävdade Mandelson.

En klausul i det WTO-avtal som reglerar slopandet av importkvoterna tillåter särregler mot Kina under en övergångsperiod. Tidigare i veckan signalerade USA att man kan komma att använda sig av detta för vissa varugrupper och nu har alltså även EU ställt sig i startgroparna för att införa motåtgärder.

Peter Mandelson påpekar dock att det är ett stort steg att ta och att det är för tidigt att nu bedöma om det kan bli aktuellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!