EU drar Sverige inför domstol om reavinst
EU-kommissionen drar Sverige inför EU:s domstol för att uppskovsreglerna vid försäljning av bostäder anses diskriminerande. Den som säljer en bostad i Sverige kan bara få uppskov med en eventuell reavinst om vinsten används för att köpa en ny bostad i Sverige.
Det anser EU-kommissionen hindrar den fria rörligheten för de som vill jobba i andra länder och alla andra som vill flytta till eller från Sverige. Dessutom utgör reglerna ett hinder för den fria rörligheten för kapital, menar kommissionen.
Den tycker heller inte att reglerna, som Sverige hävdar, behövs för att hindra skattefusk över gränserna.
Kommissionen är alltså inte kritisk mot själva systemet med uppskjuten reavinstskatt på bostäder utan bara mot regeln att det bara gäller bostäder i Sverige.
Sverige har i den skriftväxling som pågått i två år medgivit att regeln om att den nya bostaden ska ligga i Sverige hindrar den fria rörligheten. Men den regeln är ändå rimlig, menar regeringen, eftersom den behövs för att säkerställa att det i slutändan blir någon skatt på den uppskjutna reavinsten.
Frågan är dock känslig för regeringen, så känslig att delar av det sista svaret till kommissionen hemligstämplades. Att helt slopa systemet med uppskovsavdrag för reavinster skulle sannolikt få stora konsekvenser för bostadsmarknaden med minskad rörlighet och fallande priser.
Går regeringen med på att släppa kravet på att den nya bostaden måste ligga i Sverige finns risken för att skatteinkomsterna på sikt minskar.
Regeringens utgångspunkt är att systemet med uppskov för reavinster på bostäder ska behållas. Den hoppas i stället hitta en lösning som tillgodoser båda parter, men har alltså inte velat avslöja vad de egna förslagen går ut på.
Ett mål i EU:s domstol tar i vanliga fall cirka två år. Och även nu när kommissionen beslutat sig för att stämma Sverige kan det dröja innan stämningen formellt lämnas in till domstolen.
Om Sverige under resans gång presenterar åtgärder eller planer på sådana som kommissionen är nöjd med kan processen också blåsas av.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!