Energijättar söker nya rov i Europa

Det kokar i Europa när de stora energibolagen går på köprunda och upprörda regeringar blandar sig i.
Ett stort bolag, Vattenfall, får dock rådet av ägaren staten att sitta lugnt tillsvidare.

Bryssel2006-03-03 10:31


- Från vår sida är budskapet att det inte är aktuellt med några nya stora förvärv för Vattenfall nu, säger näringsminister Thomas Östros till TT.

Bolaget ska, enligt Östros, förvalta de köp som redan gjorts i Tyskland, Polen och Danmark och dessutom satsa krafterna på att öka den förnyelsebara energiproduktionen.

Och om någon jätte skulle vilja köpa Vattenfall skulle svaret från Östros bli nej. Vattenfall är ett framgångsrikt bolag som har sitt fotfäste på den marknad som fungerar kanske bäst i Europa, den nordiska, enligt Östros. En större koncentration skulle inte vara bra.

Flera av hans kollegor i Europa är för närvarande djupt engagerade i den vilda marknad för uppköp och samgåenden som blivit följden av att flera stora bolag har mycket pengar, till stor del på grund av högre priser. Att gasbolag slås ihop med elbolag är också en utveckling, och viljan att vara störst finns där som alltid. Också Vattenfalls vision är att vara ett ledande europeiskt energibolag.

De höga priserna, oron kring oljan i höstas och det ryska skruvandet på gaskranarna vid nyår har höjt temperaturen i energifrågorna ytterligare.

På EU:s toppmöte i mars blir frågan om en gemensam energipolitik en viktig punkt. En utgångspunkt blir den skiss till framtida politik, en så kallad grönbok, som EU-kommissionen presenterar 8 mars.

Men bråk kring de stora affärer som är på gång i Frankrike och Spanien, där också tyska och italienska intressen vill ha ett ord med i laget, kan ta över toppmötet.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har sagt att han tänker varna för de nationalistiska stämningar och försök att lägga hinder för utländska budgivare som har visat sig, inte bara i energisektorn.

Den italienska regeringen är upprörd över att delvis statliga Enel, ett av de stora elbolagen i Europa, tycks ha snuvats på en affär med franska energi- och vattenbolaget Suez.

Kort efter det att Enel talat om sitt intresse för Suez meddelade den franske premiärministern Dominique de Villepin att statliga Gas de France och Suez gjort upp om ett samgående.

- En affär av stor strategisk betydelse för Frankrike, sade Villepin som tidigare har myntat uttrycket "ekonomisk patriotism".

- Vad vi ser är ett allvarligt brott mot EU-reglerna och reglerna för den fria marknaden, sade den italienska industriministern Claudio Scajola.

Den spanska regeringen är samtidigt måttligt road av att tyska Eon, som äger Sydkraft, lagt ett bud på landets största energiaktör Endesa. Den gör vad den kan för att kanske få Endesa att gå ihop med spanska Gas Natural, en rent nationell affär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!