Blair vill modernisera EU

Den brittiske premiärministern Tony Blair vill trycka på för att stöpa om EU:s budget och den europeiska välfärdspolitiken under sitt halvår som ordförande för unionen.
- Bara förändring kan ge Europa kraften, relevansen och idealismen åter och stöd bland medborgarna, sade Blair när han presenterade det brittiska ordförandeprogrammet från juli till december i EU-parlamentet.

Bryssel2005-06-23 16:23


Förhandstipsen gick ut på att det skulle bli ett spänt möte, med tanke på den hårda kritik Blair och Storbritannien har fått efter att ha blockerat en uppgörelse om EU:s långtidsbudget på toppmötet för en vecka sedan. Men Blairs vilja och förmåga att framstå som en passionerad europé, långt ifrån sina många inbitet EU-skeptiska landsmän, gick hem i ett framträdande där han passade på att prisa de landvinningar som EU gjort sedan starten för 50 år sedan.

- EU är ett monument över politisk framgång. 50 år av fred, 50 år av välstånd, 50 år av framsteg. Tänk på det och var tacksamma, sade Blair men återkom gång på gång till att tiden nu är inne för förändring.

En omriktning av budgeten mot mindre jordbruksstöd måste paras med politiskt nytänkande, sade han.

- Vi måste gifta om de europeiska ideal vi tror på med den moderna värld vi lever i.

Den kris som unionen nu befinner sig i, efter budgetkollapsen och dessförinnan de två nejen till konstitutionen i folkomröstningar, erbjuder en chans till debatt och förändring för den som vågar ta vara på den, sade Blair.

Han vägrade gå med på att motsättningarna kring budgeten skulle vara en strid mellan länder som vill backa EU till att enbart vara ett frihandelsområde och länder som vill ha en politisk union. Det är fel beskrivning och det visar också brist på respekt för dem som arbetar för förändring att anklaga dem för att vara mot EU, sade han.

- Jag skulle aldrig acceptera ett Europa som enbart var en ekonomisk marknad, underströk Blair.

På en presskonferens efter talet fick Blair frågan hur man bemöter farhågor runt om i Europa att den modernare sociala modell han förespråkar innebär försämrade arbetsvillkor, som till exempel längre arbetsdagar. Storbritannien håller benhårt fast vid att EU:s arbetstidsregler ska ge utrymme för arbetsveckor över 48 timmar i genomsnitt.

Blair svarade att det inte går att fjärma sig från en verklighet där länder som Kina konkurrerar med allt lägre arbetskraftskostnader.

- Vi måste investera, satsa på kunskap, högre utbildning och aktiv välfärdspolitik, sade Blair och konstaterade att det faktum att människor runt om i Europa oroar sig för sina jobb och konkurrens från andra hörn av världen inte innebär att de slutar köpa billiga varor från Kina.

Blair talade också sig också varm för att ta in fler länder som medlemmar i EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!