Lina sist i finalen, Kalla först i B-finalen

Emil Jönsson visade direkt vad han går för i sprintspåren i vinter.OS-hoppet vann säsongsupptakten i Bruksvallarna.– Ett skönt kvitto på att jag ligger rätt, säger Jönsson.

Bruksvallarna2009-11-14 18:23
Han satte resten av sprintlandslaget på plats i den traditionsenliga säsongsstarten i den norrländska skidmetropolen nära gränsen till Norge.
Jönsson slog landslagskompisen Teodor Peterson i finalen på den 1,7 km långa banan som avgjordes i klassisk stil. Polacken Janusz Krezelok tog hand om tredjeplatsen framför Martin Larsson, tjecken Martin Koukal och Fredrik Byström.
Längtat till starten
– Det var första racet för säsongen och man kände sig som ett barn dagen före julafton. Jag längtade till start, vi har tränat så otroligt mycket. Det var ett skönt kvitto på att jag ligger där jag ska ligga just nu. Kroppen är pigg, säger Jönsson till Radiosporten.
Ett ihållande snöfall under hela dagen gjorde förutsättningarna extra tuffa i Bruksvallarna.
– Banan var tuff och lång tidsmässigt och snöfallet gjorde att man fick tänka taktiskt. Det var tungt att ligga och dra först och det gällde att tänka till. Man har jättemycket mjölksyra och ändå måste man tänka klart. Jag låg väl rätt placerad, fick loppen som jag ville och kroppen kändes bra, säger Jönsson om den lyckade starten på säsongen.
Robin Bryntesson, även han landslagsåkare, hade en tyngre lördagseftermiddag och slutade först som femma i B-finalen.
Norgren tvåa
Britta Norgren hade en god segerchans i damernas final, men förra säsongens världscupmästarinna, polskan Justyna Kowalczyk, såg till att det inte blev svenskt överst på prispallen på både herr- och damsidan.
– Skönt att formen är i antågande. Jag har haft bra träning i sommar och höst men inte känt den där rätta kicken förrän nu. Det gick bra hela vägen och Justyna var inte långt borta. En utmärkt säsongspremiär, säger Norgren till skidor.com.
Anna Olsson kom trea och följdes i finalen av Hanna Falk, Anna Haag och Lina Andersson.
Charlotte Kalla?
Jodå, hon kämpade sig till seger i B-finalen och det i en distans som troligen blir den enda hon inte ställer upp i när det drar ihop sig till OS i Whistler norr om Vancouver i februari.
På söndagen väntar 15 km fri stil för herrarna och 10 km fri stil för damerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om