Vittne försvarar sig: "Jag hade aldrig sett sådana här problem"

Konsulten var inkallad som vittne men höll rena försvarstalet om sin egen roll vid Nordkalk-olyckan. "Jag hade inget ansvar".

Åklagaren Stig Andersson hade brottsmisstankar mot tre personer. En åtalades.

Åklagaren Stig Andersson hade brottsmisstankar mot tre personer. En åtalades.

Foto: Pär Bäckström

Brott2017-01-31 14:55

Konsulten, som under utredningen av kalkugnsolyckan 2011 varit brottsmisstänkt, har av arbetare på platsen uppfattats som arbetsledare för åtgärderna på ugnen.

Tidigare under rättegången har Mehmet Arpaci, som skadades timmarna innan den stora olyckan, uppgett att han fick order av konsulten. Denne hade bett honom engagera sig i jobbet, som Arpaci uttryckte saken. Ordern kom kort innan han skadades.

Nej, så där sade jag inte alls, avfärdade konsulten när han förhördes på tisdagen. Det han gjorde var att mana till försiktighet när man skulle spruta vatten, berättade konsulten. Vattnet skulle lösgöra klumpar i ugnen, och konsulten var heller inte den som kom med idén, framgick det.

Försiktigheten berodde inte på oro för brännskador på personalen, utan omsorgen om teglet. Han ska ha varnat Nordkalk-ledningen i Luleå.

– Jag sade; ni får vara försiktiga för teglets skull. Blir det vatten mot väggen så kommer det inte att sluta bra. Då kan stoppet bli långt. Kommer man igenom teglet med vatten så rasar det, då smular det sönder, berättade konsulten.

De som lanserat idén om att spruta vatten är enligt åklagaren två Nordkalk-anställda från Gotland som kallats upp till Luleå innan olyckan.

Den som bestämde att lösningen skulle användas var däremot den åtalade Nordkalk-chefen i Luleå, hävdar åklagaren.

Olyckan kom sig av att kalk och ånga kom ut ur ugnen i samband med att vatten sprutades och flera personer ådrog sig bränn- och frätskador.

Händelsen inträffade den 1 november 2011. Konsulten, som hade en stor roll vid renoveringen av kalkugnen några år innan och som gjort ett kort inhopp som tillförordnad platschef, befann sig dagarna innan i utlandet. Han blev kontaktad av den åtalade chefen. Konsulten berättade vidare att han tog sig till anläggningen dagen innan olyckan.

– Jag såg att manteln var jätteröd. Det här går åt pipsvängen, tänkte jag.

En arbetsledare vid Nordkalk "kom med besked" om att ugnen skulle dras ner, den skulle få kallna så att det gick att titta på vad som kunde göras.

På olycksdagens morgon fick konsulten besked av en arbetsledare om att man inte kunnat tömma ugnen. Konsulten började dock förbereda åtgärder och i sökandet efter material kontaktades SSAB, Outokumpu samt Rautaruukki.

I Hofors fick han napp i jakten på nytt tegel.

Hela tiden var det frågan om att jobba med åtgärder av ugnen, inte att ta ansvar för driften eller detta med att spruta vatten, bedyrade konsulten återkommande för rätten.

– Jag hade aldrig sett sådana här problem som det var i ugnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!