Så trygga är länets medborgare

Trygghetsmätningen i region nord är nu sammanställd och visar att mertalet av medborgarna upplever sig trygga, det meddelar polisen som står bakom mätningen.

Foto: Andreas Wälitalo

Brott2016-04-22 12:40

Det som oroar medborgarna mest är trafikhastighet, inbrott och att vistas ute ensam under sena kvällar. I mätningen framkommer även en viss kritik riktat till polisers agerande.

Mätningen har i år genomförts på de orter som varit piloter i medborgarlöftesarbete. I Norrbotten har mätningen gjorts i Arvidsjaur och Piteå. Utöver pilotorterna har även en mätning i Luleå gjorts samt i hela Västernorrland.

– Mätningen har skett i februari och mars 2016 och en månad senare har vi resultat vilket ger oss färsk statistik, till skillnad från andra typer av enkätundersökningar som ofta har en längre process innan resultat presenteras, förklarar Stefan Ström, kommunpolis för lokalpolisområde Luleå/Boden.

Syftet med undersökningen är att fungera som ett underlag till ledning och styrning av verksamheten och kommer att testas fram till 2018. Tanken är att det även kan användas i medborgardialoger.

Trygghetsmätningen

Mätningen innehåller 32 frågor som kategorieras till sex olika områden; utomhusmiljö, utomhusstörningar, oro för att utsättas för brott, konkret känsla av otrygghet, utsatthet för brott och polisens agerande mot problemen. Resultatet är ingen sanning utan en modell för analys av sannolikhetslära och redovisas i indexsiffror mellan 0 och 6, där 0 indikerar ”inget problem” och 6 indikerar ”stora problem”.

Mätningen visar att kommunerna i region Nord visar att kommuninvånarna i huvudsak upplever sig trygg. Det lägsta indexet för den samlade uppfattningen om ortens problembild hittas i Piteå, där medborgarna uppger ett index på 0,9 vilket innebär att medborgarna inte upplever några större problemområden i kommunen. Det högsta indexet för problembild återfinns i Timrå där indexet kommer upp i 2,06.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!