Polisen utreder mystisk hästdöd i den västerbottniska byn

Först dog tre av deras hästar under mystiska omständigheter i vintras. Nu utreder polisen i Skellefteå tre nya fall av misstänkt förgiftning. ”Utgångsläget är att något brottsligt inträffat”, säger Joakim Oja vid polisen till Norran.

Varför dör eller insjuknar hästarna? Polisen i Skellefteå utreder nya misstankar om att hästar förgiftats, och på nytt har samma hästägare drabbats.

Varför dör eller insjuknar hästarna? Polisen i Skellefteå utreder nya misstankar om att hästar förgiftats, och på nytt har samma hästägare drabbats.

Foto: Julian Stratenschulte

Brott2016-05-12 10:24

Tre hästar i en by utanför Skellefteå dog under mystiska omständigheter tidigare i vintras.

Den första hästen upptäcktes död av ägarna den 25 februari. Den 28 och 29 februari dog ytterligare två hästar.

Alla tre hästarna fanns på en och samma gård utanför Skellefteå, händelsen kom av naturliga skäl som en chock för ägarna till djuren. En polisanmälan gjordes och polisen i Skellefteå har genomfört olika utredningsåtgärder.

– Det har inte påträffats några fysiska skador på hästarna. Eftersom djuren dött inom en kort tid, att det var frågan om friska hästar och att de vistades på en och samma gård så kan vi inte utesluta att det rör sig om brott, exempelvis förgiftning, sammanfattade Roberth Björkman vid polisen i Skellefteå, till norran.se.

De tre döda hästarna skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för att obduceras.

– Vad detta gav vill jag inte kommentera, där hänvisar jag till förundersökningssekretessen, säger Joakim Oja vid polisen i Skellefteå.

Nu har alltså Skellefteåpolisen fått in nya anmälningar från samma hästägare. Mellan den 3 och 9 maj har ägarna påträffat tre hästar som insjuknat på ett mystiskt sätt.

Veterinär har kallats till gården och tack vare snabba insatser med dropp har hästarna klarat sig.

Hur ser du på de nya händelserna?

– Vi arbetar utifrån teorin att djuren utsatts för något brottsligt. Det handlar om allt från att det endast har drabbat en enda hästägare till att det bara varit några av deras hästar som drabbats. Det känns som lite väl mycket slump att flera av deras djur ska insjukna under så kort tid och under så oklara omständigheter, svarar Joakim Oja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!