Köttjuven – butikernas mardröm

Köttligan – en organiserad verksamhet som stjäl kött och säljer det vidare till en beställare. När det beskrivs låter det nästan som en vandringssägen.

Eftertraktat. Enligt ICA–handlaren Fredrik Kerttu är oxfilé mest stöldbegärligt i köttväg, men även annat kött blir ofta stulet.

Eftertraktat. Enligt ICA–handlaren Fredrik Kerttu är oxfilé mest stöldbegärligt i köttväg, men även annat kött blir ofta stulet.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT

Brott2016-08-12 18:00

Genom åren har det dykt upp fall där personer som ska ha ingått i så kallade "köttligor" gripits på bar gärning och fällts. 2007 omskrevs i tidningen Metro ett fall där unga personer ska ha stulit så mycket som 47 kilo oxfilé i ett svep. Enligt Per-Olov Andersson på polisen i Norrbotten har man inte i de fall där köttjuvar gripits kunnat påvisa att personerna haft uppsåt att sälja köttet vidare.

– Vi har inga belägg för att det ska ha sålts vidare till någon firma. Vi har inte haft något fall där någon firma ska ha köpt kött heller.

– Men vi känner till ryktet naturligtvis.

För matbutiker är köttstölder närmast vardag under perioder. Fredrik Kerttu, butikschef på ICA Supermarket Hertsön, har varit verksam som butikschef på olika butiker i länet under en längre tid och under den perioden har en bild av förloppet byggts upp.

– Nu är det här mina egna spekulationer, men grejen är den att det försvinner en hel del kött och vi har kameraövervakning som kan visa när stölderna sker. Mängderna är sådana att om man stjäl köttet för att äta det själv så får man äta oxfilé i en månad. Det kan röra sig om 10–15 kilo kött åt gången.

Med det sagt tror han inte att det är för eget husbehov utan spekulationen är att köttet, som vanligtvis är oxfilé men allt kött är stöldbegärligt, säljs vidare.

– Men för att få reda på det skulle man behöva följa personen hela vägen till det ställe där de skulle sälja köttet i sådana fall, säger Fredrik Kerttu.

Problematiken ligger just i att det är väldigt svårbevisat att någon skulle ha gjort en beställning.

– Jag har hört många rykten, i tredje och fjärde led, där man fått höra att olika restauranger har folk som skickar ut personer för att stjäla kött.

Men det är just spekulationer och likt det polisen säger att man inte kunnat påvisa något samband är stor del i att ge köttligan lite status av en myt.

– Vi har inte heller något fall, vad jag kan minnas, där någon vi gripit för stöld av kött har uppgett att man ska sälja det vidare. Det vore inte heller vidare smart av dem att bita den hand som föder dem så att säga, säger P–O Andersson.

Fredrik Kerttu berättar att under perioder har man valt att helt enkelt inte ha oxfilé framme i butiken.

– Då får kunder fråga efter det istället. Men de som stjäl har väldigt bra koll på när de ska hålla sig framme och ibland kan man titta i disken och tänka att "oj vad det har gått oxfilé" för att sedan se att det inte sålts ett gram.

Mellan butikerna försöker man samverka och om någon butik har haft påhälsning av vad som verkar vara ett organiserat gäng hör man av sig till andra för att varna.

– Nu på sista tiden har det varit lugnt, men det kan som sagt vara lugnt i flera månader och sedan kommer det in personer igen.

För butikerna är det ett stort problem och svårbekämpat.

– Som vanligt är det några få rötägg som förstör för alla andra, säger Fredrik Kerttu.

Sammanställning topplistan över stulna varor, gjord av Svensk Handel 2015. Kött har fått en egen kategori på grund av att det är ett så pass vanligt stöldgods.

1. Kläder

2. Livsmedel (exklusive kött och godis)

3. Alkohol

4. Elektronik

5. Kosmetika

6. Skor

7. Kött

8. Godis

9. Kontanter

10. Mediciner

11. Guld

12. Tobak

Källa: Svensk Handel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!