Hösten nalkas och med den mörkret – inbrottstjuvens bästa vän. Men det återstår att se om länet ska drabbas av samma typ av inbrott som tidigare – ligor från andra länder som rör sig över stora områden i bil.
Just nu är det lugnt enligt Lars Lundmark, chef för brottsamordning, Region Nord.
– Det ser fortfarande bra ut. Vi har väldigt låga siffror för inbrott, de ligger på en nivå vi hade vid 1900-talets slut, säger han och tillägger:
– De mobila brottsnätverk som fanns tidigare har i princip upphört. Vi gjorde ju en kraftfull insats under våren 2015 och den gav resultat.
"Brottsnätverken" finns kvar men har flyttat på sig.
– Vi vet att de fortfarande finns, i södra Sverige och i Danmark. De har fått höga siffror när vi fått låga, säger Lars Lundmark.
Han vill dock inte blåsa faran över.
– Det vänder väl en dag. Men vi är väl rustade i så fall.
Eftersom ligorna rörde sig mellan flera län och polisdistrikt hade polisen först svårt att sätta två-tre inbrott per län i samband med varande.
– Men när vi tittade över hela regionen så fanns det plötsligt 10-12 inbrott av liknande art, säger Lundmark.
Just nu är det cyklar och mopeder som dominerar stöldanmälningarna i norra Sverige. Och i viss mån fyrhjulingar. Samt små båtmotorer plus att inbrotten i fritidshus ökar lite.
– Och verktyg, det är gott om verktygsstölder, säger Lars Lundmark.
De stölder som sker tros i första hand begås av lokala förmågor. De kan grovt delas in i två grupper: missbrukare som behöver pengar och mer organiserade tjuvar som har kanaler för vidareförsäljning.
Det berättar kriminalkommissarie P-O Andersson i Luleå.
– Hälare finns och så har vi säljsajterna. Mycket av det som finns där är stöldgods men folk köper för det vill göra en god affär, säger han.
På sociala medier cirkulerar det ibland rykten och uppgifter om ett signalsystem mellan inbrottstjuvar i villaområden.
Finns det plötsligt en sten på din soptunna? Eller så hittar du din sopkvast på gräsmattan eller något främmande på din trappa. Det finns fler exempel. Och då kan någon ha utsett ditt hus som lämpligt för ett inbrott.
Detta är något som även polisen hör talas om.
– Ja, för några somrar sedan och även i fjol. Det var ibland observationer av den typen som sattes i samband med inbrott i området, säger P-O Andersson.
Han vill inte spekulera om misstankarna om att detta är ett verkligt signalsystem för tjuvar.
– Det är inget som nått mig denna sommar i alla fall, säger han.
Men Lars Lundmark är klart skeptisk.
– Jag tror inte ett smack på det!
Lundmark tillägger dock att han, precis som polisen i Norrbotten, fått in rapporter om detta.
– Ja, det var världens snackis här en sommar. Men jag tror att det bara är ungdomar som jävlas lite, säger han.