Just nu: Nordkalk-vittne ska berätta mer

"Det där kommer inte att gå". Så sade en arbetare under de tidiga försöken att lösa problemen med kalkugnen hos Nordkalk.

Arbetena med kalkugnen slutade i en tragedi.

Arbetena med kalkugnen slutade i en tragedi.

Foto: Polisen

Brott2017-01-20 09:55

En man skadades redan då, men ändå gjordes ett nytt försök – det slutade i en tragedi.

På fredagsförmiddagen startar rättegången mot Nordkalk och en chef i företaget. Det gäller arbetsmiljöbrott. Nordkalkolyckan kostade en person livet och flera skadades.

Egentligen inleds rättegången först nästa vecka men ett förhör hålls av specifika skäl redan på fredagen med en man som skadades vid ett tidigt försök att få loss klumpbildningen i kalkugnen.

Denne man brände sig. Det här var alltså innan den stora olyckan.

I ett förhör med polisen några månader efter händelserna beskrev mannen vad han varit med om. Han jobbade åt entreprenörsföretaget Empower och var på olycksdagen hos SSAB. Då fick han frågan om han ville jobba över. Det gällde ett jobb på Nordkalk.

Vittnet arbetade ihop med en kollega. Denne kapade ett hål i ugnen, det som fanns ansågs för litet. Genom hålet skulle det gå att få ner ett kopparrör med en vattenslang och man kunde spola vatten på klumpen i ugnen.

– Det där kommer inte att gå. Jag går hem.

Så sade kollegan medan han höll på med åtgärderna, enligt vittnet.

Vatten spolades, men det kom för lite, trycket var för dåligt. En brandbil rekvirerades, och trycket blev bättre.

Det var väldigt varmt att jobba vid ugnen, har vittnet berättat. Hur varmt det var fick han inte veta.

– Det var glödande kalk där ner i klumpen, har vittnet berättat för polisen.

Vittnet jobbade med kopparröret för att få ner vatten i ugnen men röret fastnade. Han slet till och det kom en stor ångpuff som skadade vittnet i ansiktet, har han berättat.

Han sprang ner till kontrollrummet och spolade vatten på sig. Sedan åkte han till vårdcentralen. Han sjukskrevs.

Det hade inte varit någon genomgång över vad som behövde göras och vad man skulle tänka på. Han hade aldrig gjort ett sådant jobb och hade ingen skyddsutrustning, berättade vittnet i förhöret.

På fredagen ska han alltså svara på frågor om händelserna vid Nordkalk.

När den mer omfattande delen av rättegången inleds kommer åklagaren att lägga fram hela åtalet och förhör ska hållas med den misstänkte Nordkalk-chefen.

Rättegången pågår i upp emot nio dagar och rader av uppgifter kommer att läggas fram. Åtskilliga personer är kallade som vittnen.

Uppdaterad 10.12: – Det är blandade känslor. Det är mycket som rivs upp men det är samtidigt skönt att rättegången börjar, säger Gustav Seppelin Solli som skadades svårt i olyckan.

Han kom till rätegången tillsammans med hustrun Pernilla och på plats finns också Johan Löfroths familj. Han blev svårt skadad vid olyckan och avled efter flera veckor i vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!