Nu börjar förvandlingen bli klar. Vuxenanstalten i Haparanda är nu en ungdomsanstalt. Och från och med i onsdags står nu 19 platser redo för tungt kriminellt belastade ungdomar mellan 18 och 24 år.
Redan 1 oktober började den nya verksamheten och har sedan dess haft nio platser. Ombyggnationen pågår än, men nu är man redo att fylla sina platser.
Byggnationen som pågår är omfattande. Säkerhetspådraget är helt annorlunda jämfört med när det var en vuxenanstalt. Till exempel är det helt nya taggtrådsstängsel runt anstalten. Kostnaden för renoveringen är hög.
– Det är åtskilliga miljoner som är satsat. Det är bara att titta här ute på vad som görs, säger anstalts- och häkteschefen Jan Wallin och pekar ut mot innergården där byggnationer fortfarande pågår.
– Ungefär 40 miljoner kronor kan du räkna med, säger Wallin.
Nils Öberg är generaldirektör vid Kriminalvården. Han invigde ungdomsanstalten i Haparanda, en del av en stor nationell satsning.
– Det här är den största satsningen som någonsin har gjorts i svensk kriminalvård i den här åldersklassen.
Anledningen till att det blir just i Haparanda har sina anledningar. Dels är det att verksamheten redan finns på plats med tidigare vuxenanstalten. En annan anledning är ungdomsanstalten som finns i Luleå. Nils Öberg framhäver Luleåanstalten som framgångsrik och något som Haparanda kan dra nytta av och skapa ett bra samarbete med.
Skiftet från vuxen- till ungdomsanstalt innebär en ökning av anställda. Åtta-nio fler anställda innebär att det är 39 heltidsanställda på nya anstalten.
– Det är väldigt noga med vilka som jobbar också. Det krävs en speciell kompetens för att jobba med ungdomar. Det krävs erfarenhet, kunskap och insikter för att jobba här, säger generaldirektör Nils Öberg.
– Vårt huvudfokus ligger på att få till en förändring för de här ungdomarna. Att göra det på ett professionellt sätt är inte lätt, utmaningen ska inte underskattas. Men här har vi möjlighet att göra skillnad, fortsätter Öberg.
Satsningen är inte kommunalrådet Peter Waara (S) emot.
Samhällsuppdraget – att hjälpa ungdomar att komma in på rätt bana i livet. Signalvärdet – att det genomförs satsningar på en mindre ort och inte bara i större städer. Och nyttan för Haparanda kommun – 39 arbetstillfällen på anstalten, förutom det som alla underentreprenörer ger.
– Det ger enorma möjligheter för Haparandas skattekraft och köpkraft. Det är arbetstillfällen som är betydelsefulla. Det här motsvarar ju 300 arbetstillfällen i Luleå, säger Waara.