Facket på tårna mot döden på jobbet

Just inget har förändrats över åren. Brottsutredningarna tar fortfarande för lång tid och alla frias, konstaterar Metallfacket.

Lång vandring. Nordkalk-olyckan inträffade 2011. Åklagaren Stig Andersson väckte åtal 2016, och rättegång hålls i dagarna. Överklagas domen blir det ny rättegång.

Lång vandring. Nordkalk-olyckan inträffade 2011. Åklagaren Stig Andersson väckte åtal 2016, och rättegång hålls i dagarna. Överklagas domen blir det ny rättegång.

Foto: Pär Bäckström

Brott2017-01-30 20:00

Varje rättegångsdag under Nordkalk-rättegången i Luleå tingsrätt sitter folk från IF Metall i åhörardelen. Målet anses intressant.

IF Metall Norrbotten jobbar samtidigt med att få politiker med sig på skärpningar av efterspelet till arbetsplatsolyckor. Dessutom har metallfacket vid SSAB Luleå hotat stoppa produktionen på arbetsplatsen om inte säkerhetsarbetet skärps och skyddsombuden får fullgöra sina uppgifter.

– Lagstiftningen säger att du ska ha rätt till den tid saken behöver, men det är lätt att säga, resonerar Roger Forsberg, IF Metall och huvudskyddsombud vid SSAB.

Kuriren har högar av tidningsklipp om allvarliga olyckor i processindustrin. I en intervju 2005 säger Roger Forsberg samma sak som idag; utredningarna tar för länge.

Då gällde det efterspelet till koksverksolyckan 2003, då en slovakisk arbetare föll ner i en ugn och dog. Det blev inget åtal. Under luppen fanns SSAB men främst företaget Termostav, som i en Kuriren-granskning visade sig äventyra säkerheten, betala för låga löner och anlita underentreprenörer utan fackets vetskap.

En av cheferna vid SSAB:s koksverk vid denna tid var för övrigt den nu åtalade Nordkalk-chefen.

På senare år har metallarna i länet motionerat till sitt förbund om att jobba för skärpningar inom arbetsmiljöskydd och utredningsresurser.

– Det som hänt är att Arbetsmiljöverket fått bättre resurser, men vi märker ingen skillnad hos åklagarna. Tiden för ärenden är för lång och myndigheters arbeten måste samordnas bättre, säger Roger Forsberg.

Nordkalk-olyckan ledde till åtal efter fyra och ett halvt år men den skadade Gustaf Seppelin Sollis ärende hade kunnat vara preskriberat . Att så inte blev fallet berodde på att ärendet kopplades ihop med det ännu värre öde som drabbade den avlidne Johan Löfroth. För vållande till annans död är preskriptionstiden nämligen fem år, på så vis blev det ett rättsligt efterspel även kring andra skadades ärenden.

Jörgen Näsström, ombudsman vid IF Metall Norrbotten, menar dessutom att lagstiftningen måste skärpas. Folk dör på jobbet, ingen fälls.

– Det kan inte ha varit lagstiftarens ambition att fall ska preskriberas, inte heller att det finns en lagstiftning men inget straff delas ut.

När Gustaf Seppelin Solli skadades följde han order.

– Han har följt oss ut till skolor och talar om betydelsen av att ifrågasätta. Ta inte för givet att de som delar ut jobben vet vad de gör, säger metallombudsmannen Ann-Christine Lindehag Sundström.

Dödsolyckor

En rad dödsolyckor har under åren inträffat hos SSAB eller entreprenadföretag som arbetar innanför det stora industriområdet.

2003: 26-årige Robert ­Radvan avlider efter att ha fallit ner i en ugn på koksverket.

2004: En man avlider ­efter att en svetsloppa antänt vätgas, vilket resulterar i en explosion.

2011: Efter en olycka vid Nordkalks kalkugn avlider Johan Löfroth.

2013: Två anställda hos företaget Ivab avlider efter att ha dränkts i tjära vid koksverket.

2014: En slovakisk man förolyckas efter att med truck ha kolliderat med ett tåg.

2016: En SSAB-anställd blir ihjälklämd i samband med traversbesiktning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!