Rättegången mot Nordkalk och en chef i företaget gäller arbetsmiljöbrott, och åklagaren har tagit ut fel sikte, enligt företaget.
– Fler bolag är inblandade. Arbetsfördelningen är vad som prövas här, och nu har åklagaren fokus på Nordkalk. Risken är att entreprenörernas del inte prövas, sade advokaten Robert Lakatos, en av juristerna som företräder Nordkalk.
De företag han pekar ut är Empower och Luleå Industrimontage (Limab), till vilka de skadade arbetarna hörde.
Lakatos påvisade kontrakt och andra uppgörelser där entreprenadföretagens ansvar för skyddsutrustning, arbetsledning och riskanalyser angavs.
I andra änden av rättssalen satt arbetare som skadats vid kalkugnsolyckan 2011, däribland den svårt skadade Gustaf Seppelin Solli, samt familjemedlemmar till den som inte kunde vara där, den avlidne Johan Löfroth. Fadern Lars-Erik Löfroth, som berättat i Kuriren om hur familjen vakade vid sonens sjuksäng, brast i gråt då en bild visades på sonen, efter olyckan.
–Vi vill få ett avslut, det är inte Johans eller Gustafs fel. Någon ska stå ansvarig för olyckan, någon måste bli dömd, sade fadern i möte med pressen.
Såväl Nordkalk och den åtalade chefen bestrider brottanklagelserna om vållande till annans död och vållande till kroppsskada. När rättegången satte igång på allvar på onsdagen sade åklagare Stig Andersson att det handlade om grov oaktsamhet.
I brottmål blir du antingen fälld eller friad och Nordkalk ville inte säga om företaget har någon skuld alls.
– Det var tre företag inblandade. Det är viktigt att ansvarsfördelningen kommer upp ordentligt. Vi har ju vår bild av vad som hänt, sade företagets kommunikationschef Eva Feldt i en paus.
Den åtalade chefen försvaras av advokaten Jan Wennerbrandt, och även han pekade på att rätten måste ha rätt fokus.
– Det som hänt har orsakat de värsta konsekvenser man kan tänka sig. Jag tror det är svårt för ombuden att stålsätta sig. Men det är graden av vållande, inte effekterna, som man ska titta på, sade Wennerbrandt.
Rättegången uppmärksammas stort. På plats är inte bara anhöriga utan arbetarskyddspressen och IF Metall.
– Sådana här fall är otroligt intressanta för oss. Det kommer in entreprenörer, och det görs inga riskbedömningar. Det är också unga personer som gör jobben, som i det här fallet. Det är så viktigt att det görs riskbedömningar, sade Tomas Karlsson, IF Metall.
På torsdagen ska flera av de skadade vittna om händelsen. Den åtalade chefen förhörs sannolikt på fredagen.