Brottsoffret: "Han tar fram en pistol och skjuter"

Hans första tanke när det tidigt på morgonen bankade på ytterdörren är: ”Någon kanske är i nöd och behöver hjälp”. Men det slutar med att han blir brutalt misshandlad och rånad. I dag börjar rättegången mot den 27-årige Arvidsjaursbon. Det här är brottsoffrets historia.

Brott2016-11-10 07:41

Det här är en text från norran.se.

Söndag den 31 juli i den lilla byn utanför Slagnäs, väster om Arvidsjaur: mannen i huset ligger och sover men vaknar av att det bankar på ett fönster. Han kliver upp, inser att ljudet kommer från baksidan av huset. Mannen tror att det är en person som behöver hjälp, därför öppnar han altandörren.

– Då ser jag en person, denne försöker tränga sig in men jag lyckas mota bort honom. Han har något för ansiktet, en sjal eller nåt liknande. Han försöker igen men jag motar bort honom, berättar brottsoffret i polisförhör.

Rånaren tar då fram en pistol och skjuter mot den äldre mannen.

– Han skjuter mot mitt ben men ingenting händer. Jag känner luftdraget, då förstår jag att det är en luftpistol eller liknande. Sedan slår han mig i huvudet med pistolkolven. Det är ett hårt slag, jag blir ”groggy”. Jag ramlar omkull och då ser jag något underligt.

– Han tar fram en flaska och sprutar med den mot altanen. Jag hinner tänka att det är tändvätska och att han ska elda upp mitt hus, fortsätter den äldre mannen.

Rånaren tränger sig in i huset och slår upprepade slag med pistolkolven mot offrets huvud. Samtidigt kräver han att få nycklarna till vapenskåpet.

– Jag vägrar att berätta var nycklarna är, då blir han ännu mera förbannad. Jag minns inte om han slog mig ännu fler gånger, men han börjar leta efter nycklarna och river ut en massa saker. Han tar också några sladdar och virar runt mina ben, men dessa bindningar är inte särskilt bra utförda. Jag kan ta mig loss men jag sitter kvar i soffan.

Den äldre mannen blöder kraftigt från skadorna på huvudet. Och plötsligt lägger rånaren en filt över mannens huvud.

– Jag gör väl det för att jag blöder så mycket. Till sist hittar han nycklarna till vapenskåpet. Han går dit och då kan jag inte se honom längre. Jag ser sedan att han lämnar huset via altandörren.

Kraftigt nedblodad och omtumlad sitter han kvar en stund i soffan, sedan går han till en granne och berättar vad som hänt. Polis och ambulans kallas till platsen, jakten på rånaren eller rånarna startar.

Vid den första anmälan som görs klockan 06.24 på söndagsmorgonen beskrivs hur en maskerad gärningsman trängt sig in och misshandlad målsäganden och stulit minst tre vapen.

Och vidare:

”Enligt inkomna uppgifter rör det sig om två gärningsmän.”

Men när rättegången vid Luleå tingsrätt inleds i dag finns det bara en misstänkt gärningsman, en 27-årig man från Arvidsjaur.

Carolina Nilsson, den äldre mannens advokat:

– Skadeståndet är på 64 000 kronor varav 50 000 gäller kränkningen. Det är en äldre man som under ett utdraget förlopp överfallits i sitt hem, blivit slagen blodig upprepade gånger med en pistolkolv, fastbunden och hotad med en kolsyrepistol som också avfyrats.

Åtal och rättegång

I dag inleds den två dagar långa rättegången vid Luleå tingsrätt mot en 27-årig man från Arvidsjaur.

Han står åtalad för att han den 31 juli trängde sig in i en äldre mans bostad i en by utanför Slagnäs, väster om Arvidsjaur.

Flera av mannens vapen stals och 27-åringen anklagas för att han brutalt ska ha misshandlat offret.

27-åringen och en annan man från Västerbottens inland häktades misstänkta för brottet. Misstankarna mot västerbottningen försvagades, han släpptes den 17 augusti och är inte längre misstänkt för brottet.

Åtalet mot Arvidsjaursbon gäller grovt rån, grov stöld (inbrott i Bastusel efter det grova rånet) samt en stöld och ett bedrägeri i Arvidsjaur i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om