Böter för pensionärerna som utmanade Nato

Kvinnorna som tog sig in på landningsbanan i protest mot en pågående militärövning döms för olaga intrång.

Jas 39 Gripen under Arctic Challenge Exercise 2015. Under övningen passade aktivister på att smita in på landningsbanan.

Jas 39 Gripen under Arctic Challenge Exercise 2015. Under övningen passade aktivister på att smita in på landningsbanan.

Foto: Linda Wikström

Brott2017-02-07 15:10

Edla Lantto, 74, och Gun-Britt Mäkitalo, 70, berättade för en tid sedan om händelsen 2015 då de tog sig in på landningsbanan i Luleå i samband med den stora flygövningen Arctic challenge exercise.

– Vi grävde oss in under stängslet, det var så mjuk jord, det gick så lätt. Flickorna kröp hur fort som helst under, men vi hade det svårare, berättade Edla Lantto.

I övningen deltog flera nationer, bland annat medlemmar i försvarsorganisationen Nato. Flera personer deltog i den protest mot övningen som kom att genomföras.

Läs mer: Tog för sig.

Flera personer åtalades, och nu har Luleå tingsrätt meddelat domen mot dem.

Rätten säger att de gjort sig skyldiga till olaga intrång.

Enskilda individer kan inte legitimera brottsliga gärningar fall med hänvisning till reglerna om nöd eller nödvärn, påpekar tingsrätten.

Straffet för samtliga blir böter.

En kvinna från Mälardalen som fyller 70 år i dagarna får böta 5 600 kronor.

En 27-åring från Umeå får böta 2 000 kronor.

Lika mycket får en 30-åring från Västra Götaland betala.

För 74-åriga Edla Lantto slutade det på liknande sätt. Hon får böta 2 400 kronor. Det är ställt "utom rimligt tvivel att Edla Lantto olovligen och med avsikt tagit sig in på landningsbanan Luleå airport/F21", säger rätten. Och förnekat intrånget har hon knappast gjort. Snarare uttryckte pensionärerna i tidigt skede besvikelse över att det inte blev mer liv kring händelsen.

För åtalade Gun-Britt Mäkitalo, 70, väntar rättegång i mars.

Dessutom var ytterligare en person involverad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!