För 18 år sedan fick Kjell Morin, nestor i Kalix teaterliv, en idé. Han skulle sätta upp en föreställning med Vassholmen som spelplats. Tillsammans med Kalix kommun och ett gäng amatörskådespelare från orten växte Flottarspelen fram - och därmed var grunden till sommarteatern lagd.
Två år senare, 1997 bildades teaterföreningen Bröt. Deras första utmaning var att ta sig an Mikael Niemis novell, På andra sidan älven. Året efter skedde premiären.
- Vi var ingen stor trupp utan en grupp entusiaster som helt enkelt kände för teatern, minns Kjell Morin.
I publiken fanns Marianne Lindgren. Hon blev betagen från första stund.
Året efter blev hon inbjuden att delta. Att stå på scenen vågade hon inte - istället erbjöd hon sig att sy scenkläderna.
Imponerades
Kontakten med Bröt öppnade en ny värld.
- Jag blev så imponerad av Kjells ledarskap, hur han fick människor att växa och göra saker de inte trodde att de kunde. Det bemötande jag fick vill jag ge till andra, det är det som driver mig, säger Marianne Lindgren.
I dag jobbar hon heltid åt föreningen och klädsömnaden är utbytt mot skådespeleri. Inte bara på Vassholmen utan även i andra konstellationer.
Nyligen har hon stått på scenen och hållit en monolog på egen hand.
- Jag har vuxit enormt under de här åren, säger hon.
I dag utgör sex personer heltidsstaben, utöver det arbetar en administratör och en musikansvarig deltid åt föreningen. Lägg till det en skara av Kalixbor som årligen medverkar i uppsättningarna.
Nya mål
Sommarteatern blev startskottet - trots små medel lyckades Kjell Morin och hans kollegor hålla den levande, år efter år.
Successivt utökades verksamheten. Det började med teaterkurser och skolbesök. I dag har föreningen flera ben att stå på. Barnteater, Minnenas teater, improvisationsverkstad och teaterkollo på Vassholmen och sportlovsteater, är några exempel.
Clownen Astrid alias Marianne Lindgren dyker upp vid olika evenemang och har fört föreningen mot ytterligare nya mål.
- Vi ska söka oss till integrationsområdet. Clowner utan gränser har valt Kalix som en av tio orter de ska besöka i Sverige. Det är stort, i en vecka finns de här och jobbar med flyktingbarn och inhemska barn, där kan vi lära oss mycket, säger Marianne Lindgren.
Bröt växer och verksamheten uppskattas av allmänheten - från kommunen är den svalare, upplever föreningen. De har ingen fast replokal och deras kunskaper nyttjas inte.
- Kommunen borde inse vår styrka och kraft. Släpp in oss mer i skolorna och se till att vi får en fast repetitionslokal. Vi får förfrågningar från Luleå om vi inte kan komma dit, men det är i Kalix vi vill verka, säger Kjell Morin.
Nu förbereds årets sommarteater, All shook up. Och i augusti bjuder Bröt på barn- och familjeföreställningen, Stenhjärtat vilket är ett nytt inslag i verksamheten. En amatörteaterfestival finns också i framtidsplaneringen. Bröt har etablerat sig i länet - ja även i övriga Sverige, enligt Marianne Lindgren.
- Amatörteater Sverige ser med intresse på vår verksamhet. Tänk om vår kommun skulle förstå det. Här finns en otrolig kraft, det måste man våga lyfta fram, säger hon.