Vi träffade tv-stjärnan Jessica Almenäs på klassiska Park konditori i Äppelviken, Bromma. Jessica beställer ett ingefärsdricka och ett wienerbröd med hallon.
Vädret är ombytlig den här dagen, solsken varvat med ymnigt snöfall. Hon säger att det har henne bara fem minuter att gå från sitt hus till konditoriet.
– Men jag var ju lite sen så jag tog bilen.
Det var basketen som gjorde att Jessica Almenäs såg dagens ljus på Luleå lasarett i mitten av november 1975. Anledningen var att hennes pappa Mikael spelade basket för Plannja Basket. Efter en avstickare till Skåne och några säsonger i Helsingborg flyttade familjen till Blåbärsstigen i Jokkmokk. Pappa har sitt ursprung i Porjus och Jokkmokk och mamma Monica Sundqvist från Vuollerim.
Mamma var gymnastiklärare och badmästare, pappa jobbade på bank.
– Jag kommer inte ihåg någonting från tiden i Luleå men Jokkmokk kommer jag ihåg allt. Jag älskar Jokkmokk. Jag minns att vi var ute och lekte hela dagarna, sommar som vinter. Det var inget inte ens tal om att det mellan varven var kallt utomhus.
Hon berättar framför allt om ett minne, när hon som hästintresserad flicka skulle besöka stallet.
– Det var två mil tur och retur till stallet i Vaikijaure. Jag cyklade fram och tillbaka till stallet, det spelade ingen roll om de så än var 30 grader kallt. Då tog jag sparken eller liftade, säger Jessica Almenäs med ett leende.
– Det var som inget tjafs, fyller hon på med.
Hästintresset lever fortfarande men det återkommer vi till.
– Det var också i Jokkmokk som intresset för basket startade. Pappa var min första tränare.
Ungdomsåren skulle även innehålla en hel del slalom av en speciell anledning.
– Min mamma var så pass bra att hon tävlade i flera svenska mästerskap.
Slalomintressen kan också förklaras med att Jessicas morbror är självaste Anders Sundqvist, tidigare landslagschef och sportchef för svenska alpina landslaget men som också under en kortare tid var sportchef hos Luleå Hockey.
Det blev en sejour i Östersund där pappa Mikael var huvudtränare för stadens herrlaget.
När du var 15 år valde du att lämna familjen?
– Jag sökte och kom in på Sanda Basketgymnasium i Jönköping. Där gjorde jag bland annat två säsonger som guard i högsta serien med Brahe Basket.
Ryktet säger att du fortfarande spelar basket?'
– Javisst, det stämmer, fast inte på elitnivå, säger hon och ler.
– Efter 20 års uppehåll spelar jag nu för Kungsholmen i division tre. Men det är faktiskt konstigt hur man fungerar. I tanken tänker jag att "nu ska jag spela så här, göra den här grejen" men det är som att kroppen inte riktigt vill göra min hjärna vill. Kanske beror det på åldern, haha, jag är 46 år nu men basket är fortfarande vansinnigt roligt.
Vad gjorde du efter tiden i Jönköping?
– Jag pluggade media, sedan arbetade jag som fotomodell i Hamburg, Tyskland. Under den här tiden sökte jag också för att bli Fröken Sverige. Jag kom tvåa och fick representera Sverige i Miss World, det här var 1998. Miss World arrangerades det här året på Seychellerna. Vinnaren gick vidare till Miss Universum.
Efter Miss World tog karriären fart ordentligt. Jessica Almenäs klev plötsligt rakt in i svenskarnas vardagsrum.
Berätta?
– En gammal klasskompis ringde och frågade om jag ville göra ett test för att bli programledare i "Vinnare V75" och det funkade, jag var med i programmet i 15 år.
Därefter har Jessica Almenäs varit programledare för en räcka populära tv-program som Biggest loser, Fotbollsgalan sex säsonger varav 4 säsonger med Adam Alsing, Kristallengalan, Let's Dance tillsammans med David Hellenius i nio år, Nyhetsmorgon och Superstars men också "Vem kan slå Anja och Foppa" tillsammans med Carina Berg. Jessica Almenäs ledde också OS-sändningarna i Kanal 5.
Hon har skrivit böckerna "Stora löparboken för kvinnor" och "Stora träningsboken för kvinnor", "Stora träningsboken för gravida" samtliga skrivna tillsammans med Lovisa Sandström.
Hon gör också en träningspodden en gång i veckan och var deltagare i "Över Atlanten" 2021.
Alltså, hur hinner du med allt?
– Tja, det var ett tag när jag inte gjorde det. Jag bodde i Norge tillsammans med min andre sons pappa Tony André Hansen, en mycket duktig ryttare som tävlat i både VM och EM. Jag fick helt enkelt inte ihop privatlivet med arbetslivet, vi separerade och jag flyttade hem. Jag däckade totalt, jag ville inte gå ut, jag låste in mig, satt bara hemma och ville inte träffa människor. Jag fick också diagnosen utmattningssyndrom. Jag blev totalt utbränd.
Men du lyckades komma ur utbrändheten?
– Oja, nu har jag ett mer harmoniskt liv.
Hur handskas du med kändisskapet?
– En del stirrar, några vill ta en selfies, men det är inget problem. Visst finns det personer som inte alltid är trevliga men de allra flesta är helt okay. Många kommer fram och säger att jag är duktig. Under tiden som programledare för "Vinnare V75" ville många ha travtips
Du har även haft problem med ett knä men också drabbad av svår covid-19?
– Jag tror jag var en av de första som hade covid-19, jag fick det när jag var i Singapore 2019. Jag fick svårt att andas, feber med otäck hosta och ingen visste vad det var, jag blev jättesjuk. Tänker ofta på min kollega Adam Alsing som faktiskt avled till följd av covid-19. Knät, menisken, opererades i höstas.
Privat då, umgås du med folk från branschen?
– Jag är jättebra kompis med Malin Baryard och hennes man Henrik Jonsson. Vi träffas ganska ofta, äter middag och umgås. Ibland går jag och Malin på galor tillsammans och dricker bubbel. David Hellenius och jag är också goda vänner efter alla år med Let´s Dance. Anna Brolin och Patrick Ekwall är andra jag umgås med privat men också mitt ex Johan Edlund och hans fru Sofia Geite som båda jobbar på TV4.
Du och Adam Alsing var också bra kompisar efter alla Fotbollsgalor ni gjorde?
– Ja, det var en jobbig tid när han gick bort. Adam var en mycket kär kollega.
Många gångar har du intervjuat personer i direktsändning, vad är det värsta som kan hända?
– Kommer speciellt ihåg när jag intervjuade fotbollslegendaren Pelé på Fotbollsgalan i direktsändning. När det är direktsändning är det viktigt att hålla tider. Vi startade intervjun och Pelé pratade på, han slutade aldrig. Han berättade en historia som aldrig tycktes ta slut. I min hörsnäcka ropades det febrilt "bryt, bryt, bryt" medan producenten gjorde tecken att jag måste avsluta, det var faktiskt obehagligt, svetten rann, men Pelé bara fortsatte och prata på. Det blev en obehaglig stämning i mina öron.
Superstars – bor du tillsammans med deltagarna?
– Nej, nej. Deltagarna bor tillsammans i ett hus. Jag och övriga produktionen bor på ett annat ställe, i närheten dock.
Hur fungerar det. Är du anställd på den kanalen som sänder programmen?
– Nää, jag är anställd i mitt eget bolag, men har också kontrakt med Kanal 5/Discovery Plus.
Var ser du dig själv om tio år?
– Förhoppningsvis jobbar jag på, eventuellt utomlands. Min sambo, Patrik Fahlgren, tränar Hammarby i Handbollsligan. Han har tidigare spelat i på högsta nivå både i Sverige och Tyskland. Eventuellt kan ju han träna ett handbollslag utomlands medan jag är lyxhustru, säger hon och ler.
Är du travintresserad?
– Jo, lite. Brukar spela V75 mellan varven. Vi var åtta personer som en gång vann en miljon, det var kul.
Du är i rakt nedstigande led släkt med Lars Levi Laestadius, betyder det något för dig?
– Jag känner till det är så men mer än så är det inte. Jag är inte själv lestadian.
Något mer du vill berätta om?
– Nää, men du måste skriva att jag verkligen älskar Jokkmokk.
Noterat!