För ett par dagar sedan presenterade den oberoende organisationen Ekoweb sin summering över försäljningssiffror för svenskt jordbruk. Sammanräkningen visar att på en rekordökning under 2013 och att marknaden för ekologiska livsmedel värderas i dag till 11,6 miljarder kronor.
– I Norrbotten har vi känt av en stark efterfrågan på närproducerat kött. När det handlar om ekologiskt har vi inte upplevt av samma tryck som i övriga riket, men jag är övertygad om att det kommer att öka under 2014, säger Ingemar Hansson, vd på Norrbottensgården.
Nytt liv i bondgården
I Norrbotten finns i dag cirka 20 bönder som producerar ekologiskt nötkött. En av dem hittar vi i Brobyn, som ligger 15 kilometer norr om Boden.
Det har gått tolv år sedan Mikael Bergdahl övertog den vid det laget igenvuxna bondgården. Sakta, men säkert har han år från år byggt upp en helt igenom grön verksamhet.
– Det kändes som ett naturligt beslut som krävde en hel del funderande. Jag satsade på ekologisk produktion, främst för djurens och naturens skull. Det är viktigt för mig att djuren behandlas bra. Sedan blir arbetet faktiskt enklare på det här sättet, när djuren kan gå på bete under hela sommaren, säger 48-årige Mikael Bergdahl.
"De är alla personligheter"
När Kuriren kommer på besök trängs ett 25-tal dräktiga Hereford-kor utomhus kring en hövolm i hagen. Ladugården saknar vägg längs ena långsidan. Ett tiotal kor står under tak och pligar nyfiket mot fotograf Petra Isaksson. Det är inte varje dag som de får se en proffsfotograf i aktion...
I dag äger Mikael Bergdahl ett 50-tal kvigor som alla ska kalva i mars. Om man räknar in alla ungdjur samt Gotlandsfår finns det ett 100-tal djur på bondgården.
– Jag har inte gett djuren något namn, men jag har inga problem att skilja dem åt. De är personligheter allihop, säger Mikael Bergdahl och skrattar smått generat.
Hur känns det att skicka djuren till slakt?
– Det är något av medaljens baksida. Jag är med när kalvarna föds och ser dem växa upp. Det är klart att det känns att skicka i väg dem, men samtidigt kan jag inte spara allihop. På sätt och vis handlar ändå slakt om något naturligt.
Han prisas i dag
I dag får Mikael Bergdahl ta emot priset som årets gröna företagare 2014 på LRF Norrbottens regionstämma. Prissumman uppgår till 10.000 kronor.
Till motsats till många andra bönder i Norrbotten klagar han inte på höga investeringskostnader och dålig avkastning.
– Jag har ett betydligt bättre utgångsläge än länets mjölkbönder, förklarar Mikael Bergdahl. Som köttbonde slipper man investera jättebelopp i en maskinpark. Dessutom är jag helt självförsörjande med allt foder på gården. Jag är ingen fundamentalist, men det känns bra att ha ett helhetstänk. Allt som händer på vår gård ingår i ett kretslopp. Jag blir inte rik på det här, men det går runt.
Han säger sig känna av att efterfrågan på ekologiskt nötkött ökar även i Norrbotten.
– Jag tror att många konsumenter uppskattar att veta varifrån köttet kommer. Jag resonerar själv likadant och väljer hellre morötterna från Alterdalen än till exempel Holland.