Storbritannien röstade för att lämna EU och detta har fått Europa att skaka. Följden på kort sikt har blivit att pundet har försvagats vilket kan ge följder för turismen i världen då britterna lär bli mindre sugna på att lämna hemlandet.
Swedish Lapland är officiell företrädare för besöksnäringen i Norrbotten och norra Västerbotten. Deras vd Erica Mattsson har följt utvecklingen kring Brexit.
– För besöksnäringen som vi företräder är den brittiska marknaden vår tredje största marknad. Den är en viktig eftersom britterna har attraherats av det vi erbjudit som norrsken och arktiska vinterupplevelser. Det har breddat säsongen för oss, säger hon.
Mattsson berättar att man har ett nätverk av brittiska operatörer som man ska ha kontakt med för att se hur dessa tror Brexit kan påverka turismen.
– Till kommande vintersäsong är paketen ute och säljbara. Den stora bokningspuckeln kommer först efter sommaren. Då får vi se hur det ser ut om det fortfarande är turbulent och hur valutan sig mot vår krona, säger hon.
Mikael Sevö är statsvetare på LTU och menar att Brexit har kastat ut Storbritannien i en okänd terräng samt att uttåget kan ta några år. Han säger också att det ekonomiskt kan ge problem för Sverige och dess exportmarknad.
– Min gissning är att många länder är beroende av Storbritannien som exportnation. Det kan nog bli något slags frihandelsavtal där. Nu faller faller pundet och det är bra tider att åka på semester dit. Det är inte kul för Storbritannien men det är köpläge för pund. Fast man vet inte hur länge pundet kan vara svagare mot kronan. Det kan ju vända.