David Larsson är en av 18 Polarbrödsanställda som istället för att gå utan bagerijobb hemma i Älvsbyn, väljer att pendla till Bredbyn tre mil väster om Örnsköldsvik i Ångermanland. Där har Polarbröd sitt andra bageri i egen regi.
– Det var jobbigt i början, säger han när han tänker tillbaka på den våldsamma branden i augusti som förstörde Älvsbybageriet.
Han jobbade inte brandkvällen, men tog sig ändå till bageriet för att se med egna ögon vad som hände med hans arbetsplats sedan runt 20 år tillbaka.
– Det var overkligt, som att se en film
– Det är klart att man kände sorg. Efter 20 år har man många goda minnen.
– Sedan kommer naturligtvis tankarna på och farhågorna för den egna försörjningen. Och de tusen frågorna.
Just denna dag är han inne på sitt fjärde skift i Bredbybageriet. I dag är det måndag, i torsdags kom han ner tillsammans med kollegorna i det andra gänget från Älvsbyn. Totalt är det fyra gäng som pendlar, 18 personer. De delar bostad i Bredbyn, de delar de hyrbilar som Polarbröd ställer till deras förfogande för pendlarresorna och de delar jobbpassen och arbetstiderna.
– Resandet är en utmaning i sig. 41 mil. Den som är pigg får köra och så får man bytas om så det inte blir trafikfarligt.
I Bredbyn väntar tre tolvtimmarsskift, en ledig dag och sedan tre skift igen. Nattpassen varar från 19 på kvällen till sju på morgonen. Efter det får de vända hemåt till hemorten.
– Vi undrade hur det skulle gå att köra hem igen. Det var sommardäck på hyrbilen.
Den helgen hade den första snön i Norrbotten varit förstasidesnyhet i landets medier.
Pendlandet är väl annars det värsta med ersättningsjobbet. Annars är det mesta sig likt. Bageriet har tre linjer, som det nedbrunna i Älvsbyn.
– Det har gått bra så här långt. Det är klart att det är en massa nya intryck. Men grundprincipen för bageri är den samma.
David Larssons produktionsledare Maria Björn uppger att hon är mycket nöjd med Älvsbybon. Han kan räkna med jobb för hennes del – om han efter provmånaden bestämde sig för att fortsätta pendla. Det har han gjort och på måndagen skrev han på anställningskontraktet.
Alla från Älvsbyn får prova att jobba en månad, något som David Larsson tycker är bra. Nu blir det en fortsättning. Bredbyn är fortfarande Norrland och det går att åka utförsåkning både i Kåbdalis och i Bjästabacken. Mot detta står hans önskan att bo nära familjen i Vidsel och flickvännen.
– Men hon stöttade mig och tyckte att jag skulle åka ner och prova.
Om han inte valt att prova på jobbet i Bredbyn hade det mest troligt blivit arbetslöshet i Älvsbyn, i alla fall i början. Annars skulle han kunna tänka sig att jobba med det mesta. Men bagerijobbet är det bästa.
– Man vantrivs inte om man jobbar på samma ställe i tjugo år.
– Jag skulle inte ha något emot att börja jobba på den första linjen hos Polarbröd i Älvsbyn. Vi kommer tillbaka, men det kan dröja några år.
Av de 18 som hoppat på pendlarjobbet är 15 män och tre kvinnor. De tre kvinnorna bor i en egen lägenhet. David Larsson delar lägenhet med två andra.
– Lunch och middag äter vi i bageriet. Vi tar matlådor hemifrån. Det finns möjlighet att laga mat i lägenheten.
David Larsson erkänner att han inte visste mycket om Bredbyn för bara en kort tid sedan.
– Jag visste att det fanns ett bageri, ett gästgiveri och en OS-mästare i skidskytte, Fredrik Lindström.
Nu vet han mer.