Trots att dottern bara är drygt en månad gammal har återvändaren engagerat sig i skolfrågan.
– Att få gå tillsammans med de andra barnen som finns här är en stor del i att skapa trygghet, gemenskap och sammanhållning, säger Emmeli Wikström som för snart två år sedan kom hon tillbaka till barndomsbyn – nu med sambon Martin Andersson, 35.
– Jag flyttade hit igen eftersom Bredåker är en levande landsbygd. Här finns framför allt en framåtanda och gemenskap men även företagande, utveckling och en massa barnfamiljer.
2013 lades skolan i ned. Sedan dess har försök gjorts att få köpa loss byggnaden – och vid två tillfällen har byborna försökt starta en friskola. 2018 avslog kommunen förfrågan, och fick beskedet att en skolutredning skulle göras.
I väntan på den har byborna tagit det lugnt fram till det överraskande beskedet om rivningen av byggnaden kom.
– Det kom i juni, lagom till semestern. Vi överklagade beslutet, både rivningen och upphandlingen av det, säger mammalediga 34-åringen som är född i byn under en tid då det fanns två kommunala skola och förskolor på vardera sida om älven.
Hon och andra bybor frågar sig varför löftet om att köpa skolan, som man fick för tre år sedan, inte gäller längre.
– Varför tar man beslut om rivning innan slutrapporten om skolan kommit? Varför är det så bråttom?
Frågetecken finns också över den nota som presenterats kring kostnaderna för en renovering. I juni var det tal om 7–9 miljoner, i augusti 55– 60 miljoner.
Den mammalediga 34-åringen berättar att det finns cirka 70 barn i åldrarna 0-5 år. Totalt handlar det om cirka 100 barn.
Både hon och sambon gläds åt att förskolan ska "byggas" ut med en tredje avdelning, i form av en modul.
– Varför repar man inte skolan, är det för att det går snabbare att ta bort en modul?, frågar sig 34-åringen och medger att det finns en viss oro för att även förskolan ska försvinna.
Enlig henne är byns barn utspridda på många skolor – den kommunala i Heden, friskolorna i Svartlå, Vittjärv och inne i centrala Boden.
– Det är splittrat inom familjer, syskon åker till olika förskolor skolor. Vi oroar oss också för att barn ska hänvisas till skolor ännu längre ifrån byn.
De aktiva i Bredåkergruppen har ännu inte gett upp kampen.
– Vi har byggnaden, barnen och en kommunal förskola. Men det ser ut som om kommunen absolut inte vill att byn åter ska ha en egen skola.