Gemenskapen är bränslet i byamotorn

Onsdag och diset ligger tungt över gård och grund i byn Brändön utanför Luleå. Men i det före detta IOGT-huset är det ingen som deppar.

ARVINGARNA. Här är Brändöns unga garde, från vänster Sara Haraldsson med dotter Arwen fyra månader gammal och Malin Hägglund med sonen Alfred Nordström fem månader. Bästa fikat! säger de bägge mammorna.Foto: Eija Dunder

ARVINGARNA. Här är Brändöns unga garde, från vänster Sara Haraldsson med dotter Arwen fyra månader gammal och Malin Hägglund med sonen Alfred Nordström fem månader. Bästa fikat! säger de bägge mammorna.Foto: Eija Dunder

Foto: Eija Dunder

Brändön. 2012-11-24 06:00

Här samsas barnjoller med dryftande av jakt och löjfiske, kakrecept och byainfo. Fikat är överdådigt och faktiskt så är det kakorna som håller både byahuset och gemenskapen varm.

Och på tal om värme - inget sammanhang utan en eldsjäl - och den heter Barbro Björklund. Vi träffar henne in action på denna byahusförenings onsdagsträffar. En social aktivitet i studiecirkelform genom Vuxenskolan som startade då föreningen fick överta det stora vackra huset hösten 2007. Barbro och en lång rad andra idoga bybor håller i det hela.

Utvecklingsbygd
- Det här har blivit byn samlingspunkt och vi har många besökare i alla åldrar, runt 60-talet ibland, mitt på dagen. Flera barnfamiljer brukar dyka upp, säger Barbro och hennes vänner som berättar att Brändön/Örarna i högsta grad är en levande bygd som dessutom utvecklas.

- Här är inflyttning, knappt ett hus får stå tomt. Mycket handlar det om att våra barn flyttar hem och sätter bo, säger Barbro och hennes kamrater. En hel hoper små babysar är nya knoppar på byns släktträd och in på 2013 kommer flera. Ett konkret exempel på framtidstro och tilltro till byns kapacitet.

- Vi har en så fin sammanhållning, säger Barbro som är spindeln i föreningsnätet och en av dem som bakar till onsdagskaféet.

Mycket på G
- Vi träffas ett antal deltagare i byahuset, vi har en ugn här säger hon, belysande att vid träffarna så blir det både kakframställning och en massa trevligt resonerande om allt mellan himmel och jord.

Förutom till gemenskap och gudagott fikande så används onsdagarna till att sprida information, ge utrymme för historiskt berättande kring bygden och gamla traditioner.

- Man ser ju att det är ju guld värt för den unga generationen - att få ta del av det som varit, menar Barbro som medan hon konverserar Kuriren dessutom hinner prata med de 25 besökarna, servera kaffe och informera om kommande julaktiviteter.

Vida cirklar
- Pubaftnar och föreläsningar är aktiviteter som planeras. Inför valet 2014 tänker vi bjuda in politiker, säger Barbro. Och den som trodde att det bara är bygdens folk som är välkomna på allt som händer tror fel.

- Vi välkomnar de andra norrbyarna också. Vi brukar ha besökare från exempelvis Sundom och Jämtön är på gång. Där har de också en fin verksamhet, säger Barbro.

Byalivet är inspirerande och kan man inspirera andra så är man glada för det, förklarar hon.

- Byahuset knallar vi på och rustar eftersom vi har råd. Vi har nyss fixat fasaden, säger Barbro och beklagar en anländade mamma med baby att det är lite svalt i lokalerna, men - som sagt - varmt på en rad andra sätt.

Här bor cirka 700 personer

Bara under 2012 har åtta barn fötts i bygden

Inflyttningstrycket är stort - alla hus hittar ägare

Brändöns IF är en traditionell motor i byalivet vilken inspirerat byahusföreningen

Föreningen tycker det är kul med gäster som vintertid tar skidorna till kaféträffarna vilket händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om