Brand på Harsprångets kraftverk

Mindre brand i transformator på Harsprångets kraftverk.

14 oktober 2019 00:20

Larm kom in till SOS alarm klockan 23.43 om en brand i Harsprångets kraftverk. Initialt stod det inte helt klart vad som hade hänt och hur omfattande branden var. Räddningstjänsten var tvungen att vänta på att elen skulle bli helt avstängt vid transformatorn.

– Vi är passiva just nu och står cirka 100 meter ifrån branden och vågar inte gå in riktigt än. Vi väntar på klartecken om att elen är helt avstängd innan vi kan gå in, säger Peter Lindahl.

Vid klockan 02.00 gick myndigheter ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten i Jokkmokks kommun med anledning av branden.

Klockan 02.38 var branden enligt uppgifter från räddningstjänsten relativt liten och spridningsrisken bedömdes inte vara stor.

– Som det ser ut nu bör detta inte påverka elförsörjningen till samhället i någon utsträckning. Branden är fortfarande relativt liten, men i och med rökutvecklingen uppmanar vi ändå allmänheten att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster, säger Peter Lindahl. 

Räddningstjänsten meddelade vid 03.40 att det hade slutat brinna och ryka från transformatorn. 

– Transformatorn är bortkopplad så vi har kunnat gå in och släcka branden. Vi är på plats en stund till men i nuläget ser allt väldigt bra ut, säger Peter Lindahl. 

Vad som orsakade branden är fortfarande inte klarlagt. 

– Branden uppstod under ett förberedande arbete inför morgondagen. Vi vet dock fortfarande inte vad som orsakade branden, vi kommer att utreda detta under morgondagen, säger Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall.

Harsprångets kraftverk

Harprångets kraftverk är Sveriges effektmässigt största vattenkraftverk. På Harsprånget finns även Sveriges största vattenkraftsaggregat. 

Kraftverket började byggas 1919 men avbröts redan 1922 på grund av den ekonomiska kris som rådde. 1945 påbörjades bygget igen och det första aggregaget togs i bruk 1951. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Hallerby