Så många lägenheter finns för de nyanlända

Cirka tio per månad – så många lägenheter avsätter Lulebo för de nyanlända. Drygt hälften av de 248 har fått bostad men nästa år väntas 350 till.

Oansvarigt. Att skjuta problemet på kommunerna.

Oansvarigt. Att skjuta problemet på kommunerna.

Foto: Andreas Wälitalo

Bostäder2016-08-30 17:00

På måndagen spikade kommunpolitikerna ett beslut som innebär att Lulebo ska reservera var fjärde ledig lägenhet till nyanlända som fått uppehållstillstånd.

Trots att kommunens beslut var var väntat väckte det en hård debatt. Hundratals människor kommenterade beslutet på Kurirens webb och på sociala medier.

Det finns de som applåderar beslutet men majoriteten är kritiska.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke har sett att många debatterar beslutet på sociala media.

– Att det skulle bli debatt var väl någonting vi hade väntat oss. Men däremot kan jag säga att jag blir rätt ledsen över vissa inlägg, säger hon.

Stålnacke konstaterar att de som debatterar har uppfattat beslutet på olika sätt.

– En del har inte förstått att det handlar om en fjärdedel av de lägenheter som blir lediga. Andra vill inte förstå, säger hon.

Läs mer: Var fjärde lägenhet hos Lulebo reserveras för flyktingarna

Beslutet är en konsekvens av regeringens lag vilken tvingar kommunerna att ordna bostäder för dem, det så kallade bosättningsuppdraget.

Luleå ska ta emot 248 personer i år enligt den fördelning som gjordes i våras.

– Vi har nu 120 personer som saknar plats. Vi har även några som bor i moduler som tillfälligt är i bruk, där köper vi oss tid. Men de behöver en permanent bostad inom ett år, säger Maarit Enbuske, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.

Bosättningsuppdraget kommer att växa 2017.

– Vi har inte fått något klart besked men det talas om 350 personer, säger Enbuske.

Lulebo uppger att de just nu får i snitt cirka 40 lediga lägenheter per månad. Det innebär tio reserveras för de nyanlända.

I år ska kommunerna i länet ta emot 672 personer enligt regeringens fördelning. Efter Luleå är det Piteå (128) och Kiruna (69) som tar emot flest.

Luleå kommun har tillsatt en chefsgrupp på fyra personer som ska hantera frågan. I nästa vecka ska de fyra ta kontakt med Rikshem, Nordhalla, Gammelstadsbo och Svenska bostadsfonden som alla köpt lägenheter av Lulebo. Kommunen vill att även de ger de nyanlända förtur och kommunalråden har redan skickat dem brev i frågan.

– Vi tror inte att det räcker annars, säger Enbuske.

Det som försvårar läget är att 80 procent av Luleås andel nyanlända är ensamstående, vilket kräver fler lägenheter.

– Det är enklare med familjer, säger Maarit Enbuske.

Migrationsverket har dessutom dragit tillbaka sitt erbjudande om att snabbt bygga bostäder för nyanlända och även förbinda sig att hyra dem i ett antal år. Tanken var de lägenheterna sedan skulle bjudas ut på öppna marknaden.

Luleå kommun var en av de kommuner som nappade på idén men nu är det alltså skrotad.

– Det var tråkigt för på sikt hade det gett fler bostäder i Luleå. Men vi måste klara det ändå, det finns inget alternativ, säger Maarit Enbuske.

Liberalerna vill att även ungdomar ska få förtur till Lulebos lägenheter men så blir det inte. Kommunen gjorde för övrigt om förtursreglerna för ett par år sedan och nu återstår bara akuta medicinska eller sociala skäl. Förtur vid separationer och för rekrytering av nyckelpersoner är borta.

Den 1 oktober öppnas Luleås nya bostadsförmedling. Den ska hantera bostadsköerna för Lulebo, Rikshem och Nordhalla och andra bostadsbolag som vill ansluta sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!