Tanken har varit att bygga villor strandnära vid Buddbyträsket. Det är ett grönområde som ska exploateras.
– Det är markägaren som vill sälja tomter, säger Lars Andersson på Bodens kommun.
Nu ser det ut att dröja innan bygget kan påbörjas. Detaljplanen har överklagats till Mark- och miljödomstolen, därför kommer det att ta ett tag innan det är klargjort om och när det går att sätta spaden i jorden.
Den politiska ledningen i Boden anser att det är viktigt att det byggs nya bostäder i kommunen. Det är en viktig pusselbit i målet att nå 30 000 invånare 2025.
En genomgång av möjliga platser att bygga på har gjorts och en rad projekt är på gång. Ett av dem är att bygga småhus vid Svartbyträskets strand.
Stadsbyggnadskontoret har tagit fram en detaljplan som har varit utställd och i samband med det har det varit möjligt att komma in med synpunkter.
I det här fallet kom det in ett flertal.
Bland annat var det blivande närboende som undrade om strandskyddet hade upphävts, eftersom träd har tagits bort, vilket lett till sämre förutsättningar för djurlivet. ”Djurlivet har märkbart förändrats. Vi ser fåglar och ekorrar som söker sina bon. Djuren har haft skydd av skogen som inte längre existerar”, hävdar skribenterna. Det finns också frågor om snöskottning, var sopkärlen ska ställas och hur posthanteringen ska se ut.
Stadsbyggnadskontorets personal svarar att eftersom byggnadsplanen för området fastställdes redan 1971 så omfattas inte området av strandskydd, markägaren hade även tillstånd att avverka skogen. Målet är också att ha sopkärl och postlådor på en samlad plats för att hanteringen blir lättare och mer miljövänlig.
Nu har en överklagan av detaljplanen lämnats in till mark- och miljödomstolen.
– Det är en av de närboende som har gjort det, säger Lars Andersson.
Han har förståelse för att förändringar av det här slaget kan skapa oro.
– Det är vanligt. Men min spontana bedömning är att vi kommer att vidhålla det vi har framfört i vårt granskningsyttrande. Vi tror att vi har gjort en bra bedömning. Det är vår uppfattning. Men nu får domstolen säga sitt.
Än så länge har överklagan bara tagits emot av Mark- och miljödomstolen. Därefter får parterna, det vill säga den som överklagat och kommunen komma in med synpunkter och svar.
– Tidigare överklagade man först till länsstyrelsen och sedan till Mark- och miljödomstolen. Nu har processen snabbats på. Numera går överklagan direkt till domstolen, säger Lars Andersson.