En militär byggnad blir kvar i Kronandalen

Motorverkstaden, senare känd som Bränneriet, är den enda gamla militära byggnaden som blir kvar i själva Kronandalen.

Rivs. Studio Kronan, som från början var en pjäsutbildningshall. får ge plats för bostäder i Kronandalen.

Rivs. Studio Kronan, som från början var en pjäsutbildningshall. får ge plats för bostäder i Kronandalen.

Foto: Per Öbom

Bostäder2016-10-20 16:04

Det jobbas febrilt med att förverkliga Kronanområdet. Där planeras för totalt 2 200 nya bostäder. I början av oktober presenterades en detaljplan för Kronandalen, området där bland annat Återvinningen ligger.

Kulturbyn ligger utanför området och berörs inte i av det här planförslaget. Däremot så berörs ett flertal andra gamla militära förråd och verkstäder som minner om tiden då Lv 7 låg där.

För några år sedan gjorde Piteå museum, på uppdrag av Luleå kommun, en kulturhistorisk inventering av gamla Lv 7-området.

Utredningen kom fram till att ingen av byggnaderna kunde klassas som byggnadsminnen. Däremot klassades sju byggnader med stort Q, det vill säga bevarandevärda. Endast en av dessa byggnader ligger inom planområdet för Kronandalen. Det är den gamla motorverkstaden som senare också inhyst ett bränneri.

– Planförslaget tillåter att huset används både till förskola eller bostäder. Det är en karaktärsfylld byggnad som berättar om den historia som varit på platsen, så det vore kul om vi kunde bevara den, säger Annika Ohls, planarkitekt, stadsbyggnadsförvaltningen.

De övriga sex byggnaderna som klassas med stort Q tillhör alla Kulturbyn. Det handlar om de fyra gamla röda kasernerna som är kvar, gamla officersmässen samt den intilliggande stora gula kanslibyggnaden.

– Det är Rikshem som äger Kulturbyn och vi för diskussioner med dem. Vi har börjat arbetet lite smått. När vi är överens om hur vi vill ha det börjar vi arbeta med själva planförslaget, berättar Annika Ohl.

På onsdag kväll hålls ett samrådsmöte om planförslaget för Kronandalen.

Fakta Lv 7

Luleå luftvärnsregemente blev ett självständigt förband 1942 och flyttade 1945 in i det nybygga kasernområdet, mellan Skurholmen och Lulsundet.

I nästan 50 år bedrevs militär utbildning v id regementet, men 1992 flyttades Lv 7 till Boden för att helt läggas ner 2000.

Efter flytten till Boden tog kommunen över hela området. Kulturbyn Kronan bildades. Även Återvinningen flyttades dit.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!