Ett av husen på Bergnäset sticker ut lite. Till formen är det ett klassiskt hus ritat av Jan Thurfjell, arkitekten som satt sin prägel på stora delar av Luleå och bland annat ritat Gula paviljongen, men fasaden är annorlunda. Det är AnnKathrin Lundqvist som har varit i farten. Nertill är väggen täckt av mörkgråa stenar och upptill är det den röd-orange cortén (se faktaruta) som pryder huset. Fönsterramarna är gjorda av plåt och bredvid dörren sitter en nummerskylt som är av rostfärgat corténstål. Fasaden utstrålar en balanserad blandning av industri och stilmedvetenhet.
– Det första man möts av när man kommer till ett hus är fasaden – den är första intrycket av en byggnad – och jag tycker det är jätteviktigt att man trivs med den. Går interiör och exteriör hand i hand skapas en helhet som man inte ska underskatta, menar AnnKathrin.
För husägaren har funktion fått komma i första hand. AnnKathrin ville inte välja material som skulle kräva underhåll år efter år.
– Hårt väder, som vi har här, kan man bemöta med hårda material. Just nu består fasaden av stål, sten och tegel, det är sånt som kan ta iskyla, fukt och vind utan att behöva oljas in eller tas om hand på andra sätt, berättar hon och fortsätter:
– Jag var på Island för ett tag sedan, där är klimatet ännu tuffare, och i Reykjavik är nästan alla plåtfasader målade i olika färger. Det såg fränt ut.
Att designen är kopplad till Luleå går också att urskilja.
– Här ligger stålverket och corténen som vi använt kommer från SSAB men är behandlat av finska Ruikki.
Dessutom är huset ett Thurfjellshus från 1961 och husets form är klassisk för arkitekten.
– Vi har jobbat mycket med att förstärka formerna och nyttja dem. Där har vi anställt en konsult som är bra på ljussättning, berättar AnnKathrin.
Hon tycker ljussättning är A och O för att skapa en välkomnande känsla:
– Särskilt här i norr där det är så mörkt på vintern. Man vill ha rätt ljusflöde, rätt ljusstyrka från lamporna och de ska fylla den funktion man vill ha. Just utanför ytterdörren har man ett behov av att se, men man vill inte bli bländad.
Bredvid dörren sitter fasadens prick över I:et – nummerskylten.
– Jag har ritat 12:an i CAD (computer-aided design) och sedan har verkstan laserskurit corténplåten. Sedan har den fått rosta så att den passar med resten av väggen, säger AnnKathrin Lundqvist.