Lulebo missnöjda med nytt avtal om hyrorna

Lulebos hyror höjs med 0,6 procent under första halvåret 2017. Men bostadsbolaget hade gärna sett en brantare höjning – och förhandlingar med Hyresgäst­föreningen påbörjas snart igen.

Kortavtal. Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Lulebo, hade velat haft ett längre avtal med högra nivåer på hyrorna.

Kortavtal. Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Lulebo, hade velat haft ett längre avtal med högra nivåer på hyrorna.

Foto: David Carr

Bostad2017-01-18 18:06

0,6 procent blir den genomsnittliga höjningen av Lulebos hyror, från och med 1 januari 2017. Hyresgästernas nya månadskostnad kommer att framgå på hyresavin för februari, som är försenad och ska dyka upp runt 25 ­januari. På denna inkluderas också höjningen för januari retroaktivt.

Men egentligen är Lulebo missnöjda över att de inte kunde enas om hög­re nivåer och ett flerårsavtal, för att kunna säkra pengar till långsiktiga underhålls- och renoveringsbehov. Inför de stundande förhandlingarna om vilka hyror som ska gälla efter att denna halvårsperiod är över hoppas de på ett längre avtal, säger Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

– Det vi hoppas är att vi ska få ett flerårsavtal, så vi känner att vi har en längre horisont och vet vilka intäkter vi kan räkna med. Sedan hoppas vi ju att den hyresökning vi kommer överens om ska vara högre än 0,6 procent. Yrkande läggs nästa vecka.

Tidigare hade Lulebo planer på att efter de nyss avslutade förhandlingarna höja hyrorna retroaktiv från 1 juli 2016. Men något sådan blir inte av, berättar Hyresgäst­föreningens förhandlare­ ­­Roger Enbom, som tidigare påpekat att en sådan höjning inte följt regelverket.

– Det blev från 1 januari­ i stället, och vi hävdar ju att de ändå var för sent ute med sina yrkanden för att det skulle vara tal om någon ­retroaktiv höjning.

Är ni mer nöjda med avtalet än Lulebo?

– Jag vill inte uttrycka det så, men vi tycker att 0,6 procents ökning väl speglar de kostnadsökningar som finns i Luleå och i samhället i stort – och att Lulebo får kompensation för dem i och med det här avtalet, säger ­Roger Enbom.

Lulebos underhållsbehov uppgår enligt deras egen beräkning till 2,5 miljarder kronor fram till år 2028, och ­Anna-Stina Nordmark Nilsson har i december sagt till Kuriren att medel för att täcka dessa kostnader borde komma från hyresintäkter, snarare än genom att sälja av beståndet som de tidigare gjort. Lulebos 2017-budget har också redan fått extra resurser tillskjutna av styrelsen, för att kunna göra en första satsning på underhåll och renoveringar.

– De sa att det här går ju inte, ni kan ta 250 miljoner och så återkommer ni med en reviderad budget för 2017. Annars hade vi riskerat vattenskador, säger vd:n

Ett potentiellt sätt att vidare  bidra till täckandet av dessa kostnader är genom höjda avgifter för bilplatser, som Lule­bo också meddelar att de ska granska. Enligt bolaget är deras sådana avgifter oförklarligt lägre än hos jämförbara aktörer.

– Vi har kollat hur markaden ser ut och vi konstaterade att vi ligger nivåer under det som andra aktörer har som pris och som marknaden accepterar. Så då håller vi på att titta på, finräkna och kolla hur rimliga målnivåer skulle kunna se ut. Det kan komma att innebära en ökning.

Hyror första halvåret 2017

Lulebos hyror höjs med 0,6 procent i genomsnitt första halvåret 2017. Ungefär 1 000 lägenheter i Antnäs och Råneå klarar sig utan ökad hyra. Den högsta ökningen, som drabbar cirka 5 000 hushull, är 0,72 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!