Beslutet är redan taget i Lulebos styrelse berättar Emma Engelmarkm (S).
– Vi vill underlätta vägen in på bostadsmarknaden och till en egen bostad. Jag ser det som en stor och viktig förändring, säger hon.
Lulebo har som privata bostadsbolag oftast krav på att en blivande hyresgäst måste redovisa inkomstuppgifter och arbetsgivare för att få ett hyreskontrakt.
De som inte har inkomst av lön hänvisas till så kallade övergångskontrakt, socialförvaltningen hyr lägenheten för personer som saknar möjlighet att klara ett eget hyreskontrakt med dagens regler.
Men Lulebo vill nu att fler ska kunna ska få egna kontrakt och beslutet är en sänkning av tröskeln in till bostadsbolaget.
– Det är viktigt att man får tillgång till en egen bostad. Det vi har kvar är krav på en varaktig inkomst. Men vi breddar begreppet inkomst; det kan vara försörjningsstöd, olika typer av arbetsmarknadsstöd eller annat. Det behöver inte vara inkomst av lön, säger Emma Engelmark.
Hon berättar att hon fått mycket synpunkter på Lulebos inkomstkrav.
– Jag har fått samtal och brev från hyresgäster. Det har varit värdefullt för mig att få dessa signaler, vi vill höra vad man tycker, säger hon.
Beslutet innebär inte att övergångskontrakten försvinner.
– Det kommer alltid att finnas personer som behöver övergångskontrakt. Men de ska finnas i så liten utsträckning som möjligt. Rätten till eget boende kommer först, säger Engelmark.
Vilken betydelse beslutet får i bostadsbristens Luleå återstår att se, alla bostadssökande står i samma kö med undantag av medicinska förturer.
– Vår vd har fått i uppdrag att följa upp beslutet. Lulebo har genomgått stora förändringar på senare år. Men ett bostadsbolag ska inte bara bygga, förvalta och underhålla bostäder utan hyresgästerna måste komma i första hand. Deras rätt till en bra miljö och god trivsel. Och det är ett arbete som aldrig tar slut, säger Lulebos ordförande.
I höst har två av de bolag som köpt lägenheter av Lulebo, Heimstaden och Rikshem, deklarerat att de tar bort bofonderna. Det finns uppgifter om att Lulebo ska följa efter men Emma Engelmark vill inte besvara den frågan i dag.
– Vår vd har frågan på sitt bord, säger hon.
Lulebo har på senare år sålt en tredjedel av sitt bostadsbestånd, stängt sina områdeskontor, minskat sin personal och förlorat sin bostadsförmedling till kommunen.
– Försäljningarna innebär ett visst bortfall av intäkter. Vi har en god kassa men samtidigt har vi krav på oss att bygga nya bostäder, säger Emma Engelmark.
Hon berättar att de projekt som nu gäller är trygghetsboenden och "mindre lägenheter till en rimlig kostnad".