Han fick sluta tapetsera när bofonden försvann

När lägenheterna bytte ägare försvann bofonderna. Hyresgästerna är ilskna och Ulf landberg på Orrgränd fick stoppa sin tapetsering.

Stegen kvar. Ulf Landberg på Orrgränd hann börja tapetsera när bofonderna frystes. Nu är bofondsavtalet uppsagt och han står där utan tapeter till sovrummet.

Stegen kvar. Ulf Landberg på Orrgränd hann börja tapetsera när bofonderna frystes. Nu är bofondsavtalet uppsagt och han står där utan tapeter till sovrummet.

Foto: Pär Bäckström

Bostad2016-09-29 05:00

När Lulebo lade ut 1 300 lägenheter till försäljning lades bofonderna för dessa lägenheter i frysboxen. Detta skedde redan hösten förra året.

Heimstaden tog över lägenheterna nästan ett år senare, den 1 september. Men bofonderna öppnades inte igen.

Läs mer: Ilska över bofonder

I stället sade Heimstaden upp dem på onsdagen (se särskild artikel).

Ulf Landberg på Orrgränd drabbades direkt. Han hade påbörjat en tapetsering i sin lägenhet när bofonderna frystes.

– För mig blev detta lite extra djävligt. Jag hade börjat förbereda en tapetsering när de frös fonderna, säger han.

I det otapetserade sovrummet står trappstegen kvar i väntan på att Ulf Landberg ska kunna återuppta sin tapetsering. Han har bott i sin trea i 13 år och beräknade att han hade minst 20 000 kronor i bofonden.

– Men de pengarna finns inte kvar. I värsta fall får jag bekosta nya tapeter själv. Det som gör mig riktigt förbannad är att Lulebo lovade att bofonderna skulle få vara kvar, åtminstone första året. Det var i Kuriren som Anna-Stina Nordmark sa det, säger Ulf Landberg.

Det inte bara sades, det skrevs också – Lulebo har skickat ett brev till alla berörda hyresgäster där man lovade att "vid försäljning kommer Lulebo att villkora att nya ägare fortsätter med bofonder. Bofonderna kommer att öppnas så snart en ny ägare tillträder".

– Villkora är för mig en juridisk term, att det är ett krav. Och det står där tydligt och klart, säger Evert Sjödin på Järpgränd.

Han menar att utöver detta löfte från Lulebo så är den lägenhet han hyr nu berövad medel för ett underhåll som han själv kunde påverka.

– Jag har ju betalat hyra som till viss del avsatts till bofonden, säger han.

Alla hyresgäster Kuriren talat med förstår att de pengar som finns avsatta i bofonderna inte tillhör dem. Men de menar att pengarna tillhör lägenheten. Och alltså borde följa med lägenheterna vid en försäljning.

– Hos Lulebo betalade jag en hyra, inklusive bofonder. Nu betalar jag samma belopp i hyra, exklusive bofonder, säger Evert Sjödin.

Han är också starkt kritisk till att Lulebo avbröt den pågående renoveringen av områdets tvättstugor när försäljningen blev aktuell.

– Det är en annan smutsig detalj i denna affär. En del har nyrenoverade tvättstugor medan vi andra får dras med snuskiga tvättstugor. Det är nästan allvarligast, att man fuskat med underhållet sedan det blev klart att området ska säljas, säger Sjödin.

Lena Sandberg på Järpgränd hade 25 000 kronor avsatta för sin lägenhet.

– Pengarna fanns ju där och hade inte Heimstaden köpt den skulle jag kunnat utnyttja dem. De lovade ju att bofonderna skulle komma tillbaka, säger hon.

Fakta bofonder

Bofonderna är underhållspengar som hyresvärden äger men som hyresgästen kan använda för visst under. Det kallas även hyresgäststyrt underhåll.

Det gäller i första hand tapeter, golv och övrigt.

Bofonden tillhör lägenheten men pengarna är inte avsatta i särskilda fonder utan ligger i hyresvärdens driftbudget.

Lulebo sålde lägenheterna till Nordhalla som när de togs över 1 september hade slagits samman med norska Heimstaden. De 1 300 lägenheterna finns på Örnäset, Hertsön och Porsön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!