– Jokkmokk behöver mer politik, inte mindre. Det blir det aldrig med färre förtroendevalda. Det här slår mot mindre partier och undergräver demokratin, säger Miljöpartiets gruppledare Henrik Blind.
– Vi förstår inte storheten med förslaget. Det kan hända att vi presenterar ett motförslag som inte är lika maktkoncentrerat, säger Roland Boman, gruppledare i Framtid i Jokkmokk.
Den nya politiska organisationen har varit på tapeten under det senaste året. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts möte på måndagen presenterades ett förslag på reglemente av kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).
Socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden försvinner. I stället skapas ett antal utskott under kommunstyrelsen samt en myndighetsnämnd.
Utskotten bemannas av de ordinarie ledamöterna och ersättarna i kommunstyrelsen, totalt 22 politiker.
– Vi trodde att vi skulle få vara med och påverka men nu verkar det mer eller mindre klart hur det ska bli. Majoriteten verkar i alla fall klar över att det är så här de vill ha det, säger Blind.
Något som Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson bestämt förnekar.
– Jag blir förvånad över den tolkningen. Det måste vara något missförstånd. Jag fick ett uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram ett utkast till reglemente för kommunstyrelse och myndighetsnämnder som vi skulle samtala om. Det är precis det jag gjort. Det här är ett diskussionsunderlag, inte ett förslag till beslut. Alla kommer att få säga sitt, säger Bernhardsson.
Sedan tidigare har Jokkmokk beslutat att dra ned antalet ledamöter i kommunfullmäktige från 31 till 25. Andra kommuner, exempelvis Arjeplog och Älvsbyn, har valt en liknande organisation utan nämnder som Jokkmokk nu utreder.
Bernhardsson anser att en förändring är logisk.
– Vi har en politisk organisation motsvarande en kommun på 10 000 invånare trots att vi är hälften så stor. Att vi blir färre politiker är fullt rimligt.
Exakt hur många politiska uppdrag som försvinner om gällande förslag går igenom är inte klarlagt. Robert Bernhardsson skriver inte under på att det innebär en maktkoncentration.
– Det blir färre politiker men tittar man på hur det ser ut i dag så är antalet politiker kanske likvärdigt med de som deltagit i nämndernas arbete. Vi har inte haft ett enda nämndssammanträde där det inte kallats in ersättare. I fullmäktige där vi har 31 platser är vi ofta runt 25. Sett till det blir det ingen större skillnad.