Men goda konjunkturutsikter har lyft kurserna och utsikterna för nästa år ser hyfsade ut.
Det började i moll och slutade i dur. Så beskriver SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall konjunkturutsikterna och det gångna börsåret.
– Det blev en enorm förändring, vi gick in i året med en konjunkturpessimism som nästan höll på att förvandlas till panik, det var ju väldigt svart där i januari, februari, säger han.
Råvaror vinnare
Halvvägs in i februari hade aktiekurserna rasat med runt 14 procent från årsskiftet. Men sen återkom optimismen om världskonjunkturen, med några politiska hack i kurvan, där framför allt råvarubolag av olika slag skjutit ordentligt i höjden. SSAB, Boliden och Lundin Petroleum är exempel på kraftiga börsvinnare. Även konjunkturkänsliga verkstadsbolag har gått starkt.
Och det kan hålla i sig.
– Det ser mer optimistiskt ut än på många år att det blir ett vinstlyft för börsföretagen nästa år. Men samtidigt är det redan inprisat på börsen, så frågan är om det kommer att bli tillräckligt för att placerarna ska bli tillfredsställda, säger Esbjörn Lundevall.
Helgardering
Och eftersom lågräntepolitiken bedöms bestå nästa år, tillsammans med en starkare konjunktur, så kan aktiebörserna få dubbelt tillskott av bränsle. Å andra sidan kan den försiktigt uppåtgående räntetrenden lika gärna få aktieplacerarna att bli försiktigare, resonerar Lundevall. Helgardera alltså.
Året präglades också av ovanligt livlig handel, privatspararna handlade som aldrig förr i takt med de stora svängningarna, enligt Avanzas statistik. Men medan de mer osäkra industribolagen hade ett positivt år, så gick det betydligt tyngre för traditionellt säkra bolag, folkaktier som klädjätten H&M och Telia. För att inte prata om Ericsson, aktien har rasat som ett sänke i spåren av de problem som telekomjätten upplever.
– Det har varit en ovanligt kraftig rotation på börsen, i riktning från defensivt till konjunkturkänsligt, beskriver Lundevall ommöbleringen på Stockholmsbörsen. (TT)
Olle Lindström