"Härproducerad" ost

I veckan kan Jaana Alamäki Enström äntligen börja koka sina första ostar och snart slår butiken upp sina portar i den gamla konsumbutiken.

Mjölkning. Getterna hoppar in genom luckan och lockas att ställa sig på rad för att få kraftfoder, varpå de stängs in tillfälligt, för mjölkning.

Mjölkning. Getterna hoppar in genom luckan och lockas att ställa sig på rad för att få kraftfoder, varpå de stängs in tillfälligt, för mjölkning.

Foto: Anna Lidé

Bondersbyn2014-08-20 10:12

Hon sa upp sig från en fast tjänst där hon trivdes bra, för att satsa på ett osäkrare liv som egenföretagare. I samtalet resonerar hon sig allvarligt fram till att utbildning och jobb var just den trygghet som behövdes för att våga satsa.

– Om det nu mot förmodan inte går vägen det här, så har jag ju ändå det, förklarar hon.

Investeringarna har varit ganska stora och hon räknar upp köp av fastighet, renovering, maskiner, mejerikällare och butik. Och getter så klart.

– Just nu är det jäkligt svårt att få det att gå ihop, skrattar hon.

Men Jaana Alamäki Enström tycker sig märka ett stort intresse av det hon kallar "härproducerat", och hoppas att folk ska vara nyfikna nog för att göra butiken i Bonderbyn till ett utflyktsmål, där hon i förlängningen även har planer på caféverksamhet och visningar av hela getostsprocessen. Troligen kommer Kalix Ost dyka upp på marknader, och butiker har visat intresse för att bli återförsäljare. På sikt hoppas hon kunna anställa sin man, Kurt Enström, som varit involverad under projektets gång och kanske någon från den särskola där hon tidigare arbetat.

Idén till allt har sitt ursprung i att familjen flyttade till makens föräldrahem 2008.

– Jag kände så där jättestarkt att jag ville göra något av det här, säger hon med en svepande gest över de böljande ängarna som sluttar ner mot Kalixälven.

Startskottet kom när LRF skickade ut ett formulär till kvinnliga skogsägare, där hon kryssade i ett intresse för utvecklad verksamhet, och hamnade på så sätt på en kurs i företagsekonomi och affärsplanering där hon fick blodad tand.

– Nä nu jävlar, kände jag, och visar med hela sin kropp med vilken kraft hon sedan sökte sig vidare till kurser i Östersund, för att lära sig mer om mejerihantering.

Och här står hon nu, redo för start, men med insikten om att det kommer ta tid att bli varm i kläderna. Första testkoket har just åkt i soporna, avslöjar hon.

– Allting är så nytt, så herre gud.

Livets omständigheter och ett försenat tillstånd från Livsmedelsverket har gjort att premiären tagit längre tid än planerat, men hon är inte den som tappar styrfart i längden.

– Jag är en ganska driven person i grunden, som tycker om att ha saker att göra. Det här med semester har jag aldrig förstått, säger hon med en av sina många skrattsalvor till följd. Och att det heter Kalix Ost är ingen tillfällighet.

– Kalix Löjrom, Kalix Sylt... det gäller att rida på vågen, man får inte vara dum som entreprenör.

Tolv getter ger: 30 liter om dagen sommartid och minskar till 20-25 liter under hösten

Produktion: Ett kok på 50 liter var tredje dag

Sortiment: Salladsost, brie, camembert, kaffeost, haloumi och egna påhitt.

Investeringsstöd: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!