TV-kock i bölegarvat
Nu är det ute med 1970- och 1980-talens näbbskor och axelväskor. För Bölebyns Garveri utanför Piteå gäller det att hitta nya försäljnings- och marknadsföringskanaler. En sådan är TV-kocken och skådespelaren Per Morberg som numera i sina kockprogram klär sig i barkgarvat renskinnsförkläde.
PÅ BESÖK. TV-kocken och skådespelaren Per Morberg på besök i Norrbotten och på Bölebyns Garveri utanför Piteå.
Foto: Stina Brolin Bergman
Per Morbergs stil som kock i TV är ganska spontan och kan kanske ses av somliga som slarvig. Men det vill han genast dementera.- Jag är en oerhört ordentlig person och jag förbereder mig minutsiöst. Det är en roll jag går in i med stor koncentration, säger han med ungefär samma glöd som han lagar mat i TV.Samarbetet med Bölebyns Garveri startade för något år sedan och nu tillverkar garveriet, ett av tre kvarvarande garverier som handbarkar sitt skinn i Europa i dag, signerade förkläden till Morbergs kökskollektion.Från fjällko till lyx
Det här är ännu ett steg i förändringen av företaget från skotillverkning på 70-talet till att tillverka mer exklusiva produkter som golfbagar och portföljer till kvalitetsmedvetna lysxkonsumenter i ute i världen.Det gamla garveriet där fjällkoskinnen från Arjeplog ligger och väntar på att bli uppsydda till välbeställda golfare används numera mer som showroom dit företag kan komma och äta middag i en annorlunda miljö. Mycket av markandsföringen sker via nätet eller som här med hjälp av en TV-kändis.- Det vi har här är det ingen annan i världen som gör, säger Anders Sandlund, fjärde generationen garvare som hoppas på Internet och den internationella markanden.- Jag tror att människor i framtiden mer och mer kommer att få upp ögonen för hantverk och det som är unikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!