TV-kock i bölegarvat

Nu är det ute med 1970- och 1980-talens näbbskor och axelväskor. För Bölebyns Garveri utanför Piteå gäller det att hitta nya försäljnings- och marknadsföringskanaler. En sådan är TV-kocken och skådespelaren Per Morberg som numera i sina kockprogram klär sig i barkgarvat renskinnsförkläde.

PÅ BESÖK. TV-kocken och skådespelaren Per Morberg på besök i Norrbotten och på Bölebyns Garveri utanför Piteå.

PÅ BESÖK. TV-kocken och skådespelaren Per Morberg på besök i Norrbotten och på Bölebyns Garveri utanför Piteå.

Foto: Stina Brolin Bergman

BÖLEBYN2008-10-13 06:00
- Jag är kvalitetsmedveten utan att vara snobb, säger Per Morberg på besök i Norrbotten och på Bölebyns Garveri utanför Piteå.Snart startar en ny omgång av Per Morbergs matlagningsprogram Vad blir det för mat? som sänds av TV 4 sedan några år tillbaka.- Och jag gör världens bästa matlagningsprogram, säger han utan blygsamhet och menar vad han säger.Han är jaktintresserad och kockutbildad och nöjer sig inte med dåliga råvaror, inte heller med goretexkläder och köksattiraljer i slit och släng-kvalitet. Det ska vara skinn, vadmal och naturligtvis ett förkläde i barkgarvat renskinn. Något som också görs på Bölebyns garveri förutom väskor, portföljer och skrivbordsunderlägg exempelvis. Minutsiösa förberedelser
Per Morbergs stil som kock i TV är ganska spontan och kan kanske ses av somliga som slarvig. Men det vill han genast dementera.- Jag är en oerhört ordentlig person och jag förbereder mig minutsiöst. Det är en roll jag går in i med stor koncentration, säger han med ungefär samma glöd som han lagar mat i TV.Samarbetet med Bölebyns Garveri startade för något år sedan och nu tillverkar garveriet, ett av tre kvarvarande garverier som handbarkar sitt skinn i Europa i dag, signerade förkläden till Morbergs kökskollektion.Från fjällko till lyx
Det här är ännu ett steg i förändringen av företaget från skotillverkning på 70-talet till att tillverka mer exklusiva produkter som golfbagar och portföljer till kvalitetsmedvetna lysxkonsumenter i ute i världen.Det gamla garveriet där fjällkoskinnen från Arjeplog ligger och väntar på att bli uppsydda till välbeställda golfare används numera mer som showroom dit företag kan komma och äta middag i en annorlunda miljö. Mycket av markandsföringen sker via nätet eller som här med hjälp av en TV-kändis.- Det vi har här är det ingen annan i världen som gör, säger Anders Sandlund, fjärde generationen garvare som hoppas på Internet och den internationella markanden.- Jag tror att människor i framtiden mer och mer kommer att få upp ögonen för hantverk och det som är unikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!