Ungefär då föll Berlinmuren. Länder som varit allierade med stormakt Röd, det Sovjet som nu hette Ryssland, blev EU- och Natomedlemmar. Flera av den före detta röda stormaktens delar blev det också, i alla fall blev de egna länder.
Kvar blev ett land som i yta fortfarande var världens största, men vilse politiskt och ekonomiskt.
Efter en turbulent period på 90-talet, då marknadsekonomi infördes med privatiseringar av statliga företag och naturresurser, tar en viss Vladimir Putin över som främste makthavare i jättelandet efter Boris Jeltsin. Ryssland har en identitetskris. Vart ska landet gå?
Om den utvecklingen handlar Michail Zygars bok "Männen i Kreml".
Och det är bara män det är fråga om. En massa av dem, med namn svåra att minnas, passerar revy. Ändå går framställningen bra att ta till sig. Det handlar om maktkamper och intriger. Putins nu nästan 18 år långa maktinnehav kan delas in i perioder.
Hans första och andra som president, 2000 till 2008. De fyra åren som premiärminister, då Medvedev var president i en rockad mellan dem. Och sedan tiden från 2012 med Putin som president igen, på sex år till 2018.
Zygar beskriver Putins och Rysslands utveckling. I grova drag börjar Putin som marknadsliberal och försöker finna vänner och respekt i väst, med Tony Blair och George W Bush. Kanske borde Ryssland gå med i Nato, resonerades det då.
Även om en del blir hans vänner, som Italiens Berlusconi och Tysklands Schröder, så sviks Putin av Blair och, tja, ignoreras av Bush, som startar krig i Irak.
Putin imponeras av krigspresidenten Bush, men målet att Ryssland ska behandlas som jämlik med USA förverkligas inte.
Med Obama som president försämras redan dåliga relationer. Och i Ryssland försämras det mesta, ekonomin efter krisen 2008, yttrande- och pressfriheten, de mänskliga rättigheterna. En sak förbättras dock, landets militära kapacitet.
Putin och maktmännen omkring honom slår in på en nationalistisk linje där konservativa värderingar, nära den ortodoxa kyrkans, brer ut sig.
Att avsättas i en så kallad färgrevolution, som ägt rum i Ukraina och Georgien, är skräcken för Putin och hans män.
Stormakt R, som i Ryssland, agerar för sina intressen och en plats i världspolitiken, men isoleras allt mer särskilt efter annekteringen av Krim och striderna i östra Ukraina.
Zygars bok är informativ om utvecklingen i Ryssland sedan 90-talet. Men den landar i deprimerande läge gällande Ryssland, nygamla Stormakt R, eller P som i Putin.