Hon hade blivit påhoppad och offentligt trakasserad av en man när hon någon timma innan landat på Luleå Airport och var märkbart berörd. Inte minst för att ingen av hennes medpassagerare reagerade när mannen skrek att hon var dålig och äcklig.
Och kanske är just denna ögonblicksbild av ett Sverige 2019 något att verkligen reflektera över under årets Bok och Bild tema hållbarhet. För hur bygger och skapar man ett hållbart samhälle och samhällsklimat om medmänniskor inte längre reagerar när någon offentligt blir kallad ”äcklig” av en fullständigt okänd människa.
Pussy Riot medlemmarna Lusine Djanyan och Alexey Knedlyakovsky tillhör de som pågrund av politisk förföljelse i Ryssland flytt till Sverige. Det skulle kunnat bli ett samtal om hur hållbart ett samhälle egentligen är när tryck- yttrande och mötesfrihet inte existerar, men istället bjuds publiken på en programpunkt som handlar om den ryska aktivismen efter Sovjetunionens kollaps fram till dags dato och Pussy Riots födelse. En schematisk historieskrivning om hur den samhälleliga patriarkala ordningen länge präglade även den ryska aktivismen fram till feministiska Pussy Riot. Det vill säga en hel del explicita scener, där bland annat ett samlag på ett biltak på en trafikerad väg kan ge en bild av hur den ryska aktivismen tog sig uttryck innan Pussy Riot.
Hållbarhet på ett mycket konkret sätt stod däremot Johan Ehrenberg, vd och grundare ETC-förlag, i sin föreläsning Hoppet – där han under en timmes tid presenterar tio lösningar för att rädda världen.
– Dagens klimatkris förlamar människor. Vi måste börja prata om hopp. Jag menar att det är enklare att lösa klimatkrisen än att förhandla fram ett rättvist löneutjämningssystem. Men det krävs att vi alla ställer frågan vad jag kan göra för att halvera utsläppen på tio år. För vi är hoppet. Det är alla vi individer som tillsammans räddar planeten, säger han.
Och visst har Johan Ehrenberg lösningar med stort fokus på energifrågan eftersom 70 procent av världens utsläpp kommer från fossil energi. Och det han förespråkar är solceller.
– Förutom att det är mycket billig energi förflyttar det också makten från de stora energibolagen till medborgarna och företagen.
Övriga lösningar att byta till elbil, betala cyklister istället för att bilister får göra reseavdrag, gratis kollektivtrafik, bygga elvägar för lastbilar, bygga ut tåget, förbjuda konstgödsel och bromsa satsningen på bioenergi och låta skogen stå kvar.
– Det är bara Sverige och Finland som menar att deras lands skogsbruk är klimatkompenserat. Det är fel. Träd behövs för att binda koldioxid. Därför ska vi bygga trähus iställer för cementhus och vara självförsörjande på el och tomater.
Dessutom förespråkar Johan Ehremberg ett nytt skattesystem.
– Allt som är gott för klimat och människor ska få sänkt skatt, allt ont ska få höjd skatt.
Lösningar och hopp om en bättre framtid som verkar falla publiken i smaken - kön ringlar nämligen lång efter Ehrenbergs föreläsning för att tacka.
Även kocken Paul Svensson, som tillsammans med Simon Laiti från Hemmagastronomin, talar under rubriken ”En grönare matfilosofi” menar att det som behövs är ett nytt tankemönster. Paul Svensson har under många år arbetat för en hållbar restaurangbransch som traditionellt präglats av ett tämligen ohållbart arbetssätt med mycket matsvinn.
– Tänk att vi ringde upp matleverantörer och krävde ett visst mått på morötterna, säger han.
Idag söker han dock nya smaksensationer i lokala råvaror efter säsong med fokus på växtbaserade råvaror. Och matsvinnet – det planerar han för.
– Det finns fortfarande mycket att upptäcka, för den växtbaserade matlagningen är kraftigt underutvecklad i förhållande till den animaliska. Jag menar hur många använder termometern för att få en perfekt klyftpotatis. Och vänd på resonemanget – gårdagens mat är inte rester utan förberedelse för dagens middag.