Efter flyktingkrisen: Osäker framtid för länets hotell

Hotellen försvann på löpande band under flyktingkrisen och blev istället asylboenden. Nu är Migrationsverkets plan att minska dessa boenden. Vad händer med hotellen? Framtiden är osäker.

Asylboende. Grand Arctic Hotell är ett av de hotell i östra Norrbotten som snart ska förhandla om sitt kontrakt med Migrationsverket.

Asylboende. Grand Arctic Hotell är ett av de hotell i östra Norrbotten som snart ska förhandla om sitt kontrakt med Migrationsverket.

Foto: Josefin Silverberg

Boende2016-08-06 12:08

Hotellen löste av varandra under hösten – och blev till asylboenden. Speciellt märkbart var det i östra Norr­botten.

De få hotell som fans blev ännu färre när bland andra Hotel Tornedalia, Cape east, Highland hotel, Grand Arctic hotel och Porjus hotellet bytte verksamhet. Alla kontrakt med migrationsverket ska förhandlas om i år. Men det är inte självklart att alla får fortsätta bedriva asylboendeverksamheten.

För Migrationsverket har som bekant aviserat att den här typen av boenden ska prioriteras bort. Så här har Jan Torneus, expert på Migrationsverkets kontor i Boden, tidigare sagt till Kuriren:

– De ställen utan självhushåll och där kost ingår är de boenden där vi flyttar ut först.

Ni flyttar alltså från hotell till lägenheter?

– Ja. Om man sammanfattar det kort, sa Jan Torneus.

Ingen vet ännu om det blir någon förlängning. Mest osäker är man på Hotell Tornedalia i Övertorneå. Deras anbud till migrationsverket godkändes inte vid senaste upphandlingen.

– Det är fortfarande förhandlingar som pågår, så inget är klart ännu. Vi väntar oss ett beslut i slutet av augusti, men fram till 20 november har vi kontrakt, säger Kadir Tosun som tog över fastigheten under våren.

När Tosuns förvärv var klart berättade han för Kuriren att han tänker satsa för en framtid utan asylboende.

Tanken med Hotel Tornedalia är att på lång sikt starta en ny turistsatsning med hotell, restaurang och konferenser. Men det var inte tänkt att ske så här tidigt.

– Självklart vore det bra om vi kunde förlänga kontraktet när vi precis har kommit in i verksamheten. Att lägga ner så här tidigt hade vi inte beräknat, säger Tosun.

Vad händer om verksamheten måste läggas ned?

– Då måste vi analysera det, det har vi inte planerat ännu. Vi är väldigt beroende nu av vad Migrationsverket ska erbjuda.

Highland hotels anbud har inte heller blivit kvalificerat hos Migrationsverket. 33 anbud i Norrbotten godkändes och 21 nekades.

I Överkalix verkar man dock trygga med Migrations­verkets nya riktlinje att undvika hotell. Och skulle kontraktet inte förlängas så skulle hotellverksamheten komma tillbaka.

– Vi är ett hotell, så det är inga konstigheter. Men vi får se först, vi ligger ju högst upp i rankingen i Norrbotten nu så jag är inte orolig över att vi inte skulle få förlängt. Och huvudsaken är att de sökande får kvalitet och inte behöver flytta runt, säger Över­kalix asylboendes anläggningschef, Sofi Holmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!