Gott om skogens guld

Den här sommaren finns det hjortron i enorma mängder ute på skogsmyrarna.
? Jag har aldrig varit med om att det har funnits så här mycket, säger bäruppköparen Svante Renberg.

BODTRÄSKFORS2005-07-29 06:30
Hjortron. Rubus chamaemorus. Skogens gula guld. Norrländsk delikatess.<br>Ja, kärt barn har många namn. Nu mognar hjortronen för fullt, åtminstone i den södra delen av länet. Norrut kan bären ta någon vecka till på sig innan de är färdiga för att plockas.<br>&nbsp;? De ska vara riktigt mogna för annars är de värdelösa. Så här ska de se ut, säger Svante Renberg och avsmakar ett av de gyllene bären.<br>Lugnt än så länge<br>I måndags började han köpa in bären. Norrbottens-Kuriren hälsade på vid inköpsplatsen i Bodträskfors på onsdagskvällen. Det är ganska lugnt med kommersen, men till sist kommer Elsi Huhta för att sälja en hink.<br>Hon bor i Borås och är född i närheten av finska Torneå. Elsi Huhta berättar att hon inte har plockat hjortron på många år.<br>&nbsp;? Jag tycker att det har varit roligt att plocka när det var så mycket. Men nu har jag plockat tillräckligt och kan inte ta med mig mer när jag åker hem. Därför säljer jag det här, säger hon.<br>8,8 kilo har hon fått ihop vilket ger 264 kronor. Inköpspriset styrs av marknaden och det är ganska självklart att stor tillgång ger ett lägre pris. 30 kronor kilot är dagspriset.<br>&nbsp;? I fjol var priset uppe i 70 kronor eftersom det var ett sämre år, men i år finns det alltså kopiöst mycket. Jag har pratat med många äldre gubbar som har plockat i hela sitt liv. De har aldrig upplevt något liknande. Det finns hjortron på varenda myr, säger Svante Renberg.<br>Polska storsäljare<br>Johan Handal berättar om en familj från Polen som tidigare kom och sålde 115 kilo.<br>&nbsp;? Jag vet inte om de hade plockat alla bären i dag, de kan ha hållit på i två dagar. Men det är mycket ändå, säger han.<br>De svenska proffsplockarna finns knappast längre, de allra flesta som säljer bär är från öststaterna och Thailand. Det pågår diskussioner att skattereglerna kring utländska plockare ska ändras och att bäruppköparna i framtiden kan klassas som arbetsgivare.<br>&nbsp;? Jag har hört talas om det i åratal, men ingenting händer. Jag tror inte att det kommer att bli något av det, säger Svante Renberg.<br>Han menar att det är den kalla våren med påföljande regn och sedan värme och insekter som har bäddat för den stora tillgången på hjortron.<br>&nbsp;? Det händer vart 20:e år att det blir ett så bra bärår. Det ser ut att bli mycket blåbär och lingon också, säger han.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!