Äntligen kom regnet

I går kom den första större regnskuren efter en lång tid av torka.
- Tack vare det mulna vädret och regnet har inga nya eldar blossat upp, säger räddningsledare Göran Baudin.

BODTRÄSKFORS2006-08-30 06:00
För första gången på flera veckor drog mörka moln in över länet i går. För räddningspersonalen i Västbo och Klusån är regnet minst sagt efterlängtat.
- Det här regnet är det bästa. Fint regn är bättre än en störtskur, säger Rolf Svanberg, frivilliga resursgruppen.
Gruppen som fick sitt stora elddop i samband med jättebranden norr om Harads sköter en rad uppgifter. Bland annat ser de till att ordna med mat åt brandmän och helikopterpiloter.
Rolf Svanberg har ett förflutet som brandmästare vid Kallax flygplats och var på väg till badplatsen när han fick larm om den stora branden.

Mätt jobbar bättre
Från det att larmet gick på söndagen den 13 augusti har frivilliga resursgruppen jobbat oavbrutet. Under det mest intensiva skedet arbetade gruppen, som består av 23 personer, skift och fick även hjälp av andra resursgrupper i grannkommunerna.
- Organisationen har fungerat mycket bra, säger Rolf Svanberg och fortsätter:
- Vi är en stödgrupp som servar räddningsmanskapet. En brandman sade till oss att är man mätt och belåten jobbar man hårdare.
Sven Stenvall är pilot vid Kallaxflyg och en av de många helikopterförare som vattenbombat skogsbranden. Han säger att det krävs mycket regn för att släcka alla bränder i området.
- Allt vatten hjälper ju till på ett eller annat sätt. Ju fuktigare det blir desto bättre. Daggen på natten dämpar eldarna men sedan har solen och vinden på dagen fått eldarna att blossa upp och ta fart igen, säger Sven Stenvall.
Göran Baudin åkte i går eftermiddag runt och inspekterade brandgatorna och knappade in koordinaterna för de olika brandgatorna i en dator, detta för att alla ska veta vad man pratar om.
- Det kan ha gjorts en ny brandgata när ett nytt gäng börjar jobba. Därför krävs det att alla talar samma språk, säger Göran Baudin.

Mer regn behövs
Han menar att det regn som föll i går inte hade så stor verkan. Myrområdena är så torra att mossan bildar rena rama kolmilorna. Under mossan pyr elden och värmen. Det kommer krävas stora mängder regn för att blötlägga de snustorra markerna.
- Det måste komma mer regn. Det här kommer att ta tid. Vi kan bara hoppas på mer nederbörd. Det som hänt är att det inte varit någon sol eller värme och därför har eldarna inte blossat upp. Tack vare regnet har det heller inte blossat upp några nya eldar. Det är vädret som styr det här, säger Göran Baudin.
I går arbetade 15 brandmän från Flygvapnet och räddningstjänsterna i Piteå, Gunnarsbyn och Harads med att bekämpa ­elden från marken. De eftersläckte i området väst och nordväst om Klusåbergets sluttning samt i ett myrområde vid den södra Brandgatan.
Göran Baudin visar på en karta­ brandgatornas placering och det komplicerade men finurliga nätverket av brandslang.
Han berättar att räddningstjänsten nu försöker dokumentera både räddningsinsatsen och skadorna.
- Det här är den största insats jag varit med om. En sådan här stor räddningsinsats kräver att vi har en bra dokumentation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!