Bodensyskonen:"Supernöjda att vinna 250 000"

Bodensyskonen Olivia och Sigge Stjärnholm hade chansen på en miljon i Fyrans frågelek ” En ska bort” i lördags. De stannade på en kvarts miljon. ” Synd att vi missade sportfrågan men vi kan ingenting om hockey”, säger Sigge Stjärnholm.

26 maj 2019 16:33

Sigge, 19 och systern Olivia,21, är ursprungligen från Boden men pluggar just nu i Uppsala.

– Jag flyttade ned först och sedan kom lillbrorsan, säger hon.

Olivia läser till läkare och Sigge går kandidatprogrammet i fysik sedan i höstas.

– Jag är bara i början och har inte valt inriktning utan ska fundera och se längre fram, säger Olivia.

– Jag vill nog jobba inom partikelfysik, säger Sigge.

Varför sökte ni till programmet?

– Det var faktiskt min flickvän Eva som taggade mig på ett facebookinlägg till programmet där ansökan var öppen. Vanligtvis skulle jag ha tagit det som ett skämt, men sedan pratade jag med syrran om vi skulle testa. Så då gjorde vi det, säger Sigge Stjärnholm.

Först genomfördes en Skypeintervju och därefter åkte syskonen Stjärnholm på en provfilmning och uttagning i Stockholm.

– Castingen bestod av en kortare version av programmet. Inspelningsteamet ville se hur man fungerade i teve. Om vi kunde prata och resonera mycket kring frågorna så de kunde klippa filmen på ett bra sätt, säger Sigge Stjärnholm.

– Det var inte planerat, utan en kul grej. Jag hade inga förväntningar men vi kom med, säger Olivia.

Inspelningen som ägde rum i november förra året tog drygt en halv dag.

– En överraskning för mig var att programledaren Rickard Sjöberg är så lång. Han ser mycket kortare ut i teve, säger Sigge Stjärnholm.

Som stöd på läktaren fanns också mamma Helena Stjärnholm och morfar Carl-Lennart "CL" Persson. För amatörfotografen "CL" var det en högtidsstund.

– Morfar tyckte inspelningen var fantastisk. Han gillar ju att fota och filma och fick nu chansen att se hur det går till bakom kulisserna, säger Sigge.

I helgen blev det också känt hur mycket som syskonen vunnit när programmet sändes. I tävlingen ”En ska bort” får tävlande en rubrik och ska välja bort den bild som inte hör dit. Det finns också tre "livlinor" om man väljer fel.

– Det var tur. Programledaren Rickard frågade mig om jag inte pluggar kvantifysik . Då förstod jag. Det var Donna Strickland som vann Nobelpriset i fysik 2018 som vi tänkte svajpa bort men det var fel. Jag vet vem hon men har inte sett henne på bild. Inspelningen gjordes dock före hon fick priset, säger Sigge.

Efter bonusnivån kammade syskonen hem 130 000 kronor på en Harry Potterfråga och fick 250 000 kronor för att de kände till Kenyas djur.

Men sedan tog det stopp. Olivia och Sigge kunde inte lista ut vilken svensk hockeyspelare som inte spelade back i NHL. Rätt svar var forwarden och stjärnskottet Elias Gustavsson.

– Vi vågade inte chansa och kan inget om hockey. Så det var klokt. Vi är supernöjda över vad vi lyckades vinna, säger Sigge Stjärnholm.

– Tv-serier var jag nog bättre på, säger Olivia.

Vad ska ni göra för pengarna?

– Jag och min flickvän Eva ska åka på semester till skånska västkusten. Sedan är det alltid bra att ha pengar när man pluggar, säger Sigge.

– Min plan är att jag ska resa för pengarna. I höstas blir det en resa till Tanzania, säger Olivia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler