Bodens upphandlingschef har också slutat

Två nyckelpersoner, it-chefen och upphandlingschefen, har slutat hos Bodens kommun och fått nya nya jobb. Kommunchefen tror inte att avhoppen beror på översynen av den pågående administrationen. " Nej, cheferna bestämde sig tidigare", säger Mats Berg.

Upphandlingschefen Theresa Hägglund har också slutat under hösten hos Bodens kommun. Tidigare slutade itchefen Per Olsson.

Upphandlingschefen Theresa Hägglund har också slutat under hösten hos Bodens kommun. Tidigare slutade itchefen Per Olsson.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-21 07:00

För tre veckor skrev Norrbottens Media att Bodens kommun förväntas gå med mångmiljonminus. Kommunstyrelsen hade därför givit kommunchefen i uppdrag att se över kommunens förvaltningsorganisation i syfte att skära ned de administrativa kostnaderna. Då hade redan IT-chefen Per Olsson börjat jobba åt ett privat företag. Men även upphandlingschefen Theresa Hägglund har slutat 1 oktober för ett chefsjobb på Trafikverket.Båda cheferna har jobbat några år i Boden och hade tre månaders uppsägningstid.

–  Upphandlingschefen jobbade tiden ut medan it-chefen gick lite tidigare. Uppsägningstid är det naturliga när de bytt arbete.

Vad spar kommunen på chefsavhoppen?

– Ja, det beror på vad vi ska göra med tjänsterna. Så visst det är en besparing i och med att dessa vakanssätts tills vidare. It-chefen tjänade väl över 60 000 kronor och upphandlingschefen hade nog runt 50 000 kronor. Så chefskostnaderna går nog ned högst betänkligt, säger Berg.

Tillförordnade chefer är i dag upphandlare Inger Lundberg på upphandlingsenheten och Jörgen Larsson på IT-kontoret.

– Naturligtvis är det två tunga tapp rent kompetensmässigt när chefer slutar. Men skälet till att vi ligger lågt med att återbesätta tjänster beror att vi vill inte nyanställa när vi är inne i snurran med omorganisation.  Det är inte sjysst för den personen har då inte någon anställning i tid när vi går in i eventuella övertaligheter.

Så omorganisationen innebära personaluppsägningar?

– Ja, den risken finns.

Ekonomichefen kommer nu att vara chef för upphandlingschefen och kommunchefen för it-chefen tills vidare för på sista kommunfullmäktigemötet 14 oktober så ändrades också tidpunkten för genomförandet.

– Politikerna ville skjuta fram organisationsbeslutet till mars 2020 för att få mer tid till förankringsarbete och hinna med alla processerna.Jag tror också att det var klokt, säger Berg.

Har det funnits en osäkerhet kring chefstjänster inför ett sparuppdrag?

– Jag tror inte det. Cheferna som slutade hade bestämt sig för att lämna förvaltningen innan det här sparuppdraget var bestämt. Men det finns ju alltid en risk att ju längre man drar ut på den här processen, ju större är risken att kompetens lämnar oss när det är osäkert.

Kommunchefen Mats Berg,Bodens kommun.
Kommunchefen Mats Berg,Bodens kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!