Vd: "Rimligt med 15 procents hyreshöjning"

Bodenbos vd Johan Johansson skulle vilja ha 15 procents höjning, tredubbelt vad allmännyttan begär i 2020 års hyresförhandling. "Vi yrkar på 5,27 procent men hoppas nå högre hyreshöjningar på sikt genom en ny avsiktsförklaring med Hyresgästföreningen", säger Johan Johansson, vd i Bodenbo.

Bodenbo har satsat en del sista åren på att byta grafisk profil och köpa in elbilar. Det har ockspå kostat pengar.

Bodenbo har satsat en del sista åren på att byta grafisk profil och köpa in elbilar. Det har ockspå kostat pengar.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-12-01 17:30

Bodenbo har en skyldighet att förhandla med Hyresgästföreningen varje år om hyrorna.

– Förhoppningsvis är vi klara med hyresnivån inom 1-2 månader, säger Johan Johansson.

I fjol yrkade Bodenbo på runt fyra procents hyreshöjning och fick två procent. I år skriver Johan Johansson till Hyresgästföreningens förhandlare att det mest "rimliga" vore 15 procents hyreshöjning men väljer ändå att yrka på 5,27 procents hyreshöjning.

– Ja, vi måste ha stor respekt för hyresgästernas ekonomi och det hade varit ett helt orimligt äskande. Fem procents höjning motsvarar kostnaderna som vi har och den underhållsnivå som är rimlig att genomföra under kommande år. Yrkandet innebär också att Bodenbos vinstprognos då hamnar på plus 3,5 miljoner, säger Johan Johansson.

Bodenbos vd tycker dock att hyresutvecklingen inte riktigt följt med kostnadsutvecklingen. 

– Det har byggts upp ett hyresgap och det är inte unikt för Bodenbo. Det är precis likadant för Lulebo.

Enligt Johan Johansson ligger Bodenbo lägst i dag vad gäller hyror i jämförelse med 51 allmännyttiga bolag i samma storleksklass. Den begärda avsiktsförhandlingen i 2020 års hyresförhandling behövs därför för att Bodenbo i samförstånd med Hyresgästföreningen ska kunna stänga hyresgapet de närmaste åren.

Bodenbo är idag en stiftelse och alla pengar reinvesteras.

– Hyresnivån borde vara 15,76% högre än i dagsläget för att Bodenbo ska ha en möjlighet att bättre kunna underhålla våra fastigheter men även få en lönsamhet och finansiell stabilitet över tid. 

– Både Bodenbo, Hyresgästföreningen och våra hyresgäster har ett  gemensamt intresse. Vi ska ha fastigheter av god standard till ett bra pris. Hyran för en lägenhet i en gammal fastighet på Sergeantsgatan ligger på 825 kronor per kvadratmeter och i ett nybygge 1600 kronor per kvadratmeter. Tanken är att nybyggda fastigheter står för sina kostnader och äldre för sina.

Hur fördelas ett överskott om mer pengar kommer in via höjda hyror?

– Om Bodenbo gör ett visst överskott så används pengarna till att investera i gamla fastigheter men även få en liten medfinansiering i nyproduktion, säger Johan Johansson.

Bodenbos vd Johan Johansson, vill se högre hyreshöjningar framöver för att man ska kunna underhålla mer.
Bodenbos vd Johan Johansson, vill se högre hyreshöjningar framöver för att man ska kunna underhålla mer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!