Vattenskada efter sönderborrad takbrunn.

En underentrepenör åt Patomella Tak borrade sönder en befintlig takbrunn på Bodens stadshus. Bodens kommun fick ingen information och en rejäl vattenskada. "Tur i oturen att det hände en vardag" säger Roger Jäderström, Fastighetsförvaltningen.

Roger Jäderström och kommunpersonalen upptäckte att vatten forsat in i Medborgarservices lokalen på fredagsmorgonen förra veckan." Det visade sig vara en sönderborrad takbrunn som låg bakom skadan."

Roger Jäderström och kommunpersonalen upptäckte att vatten forsat in i Medborgarservices lokalen på fredagsmorgonen förra veckan." Det visade sig vara en sönderborrad takbrunn som låg bakom skadan."

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-09-24 13:10

Skadan inträffade i torsdags. I Medborgarservices lokaler är delar av heltäckningsmattan uppriven och det finns även torkfläktar inställda för att få bort fukten från det uppsugna vattnet.  När kommunpersonalen kom till arbetet på fredagsmorgonen var det vatten överallt som runnit från innertaket.

–  Det hade regnat under torsdagsnatten. Tur i oturen att vi fick vattenskada en vardag istället för under helgen för då skulle skadorna blivit värre. Vi har haft ett dataskåp här och vattnet hade även i värsta fall också kunnat skada det,  säger Jäderström.

Enligt Jäderström så uppstod vattenskadan under pågående takrenovering av stadshustaket Det är Patomella Tak som har ramavtalet med Bodens kommun. Det skulle bytas takbrunnar för att leda bort dagvattnet från taken.

– Patomella Tak får anlita olika underentreprenörer för vissa saker vilket har skett här, säger Jäderström.

Patomella Tak lejde den felande underentreprenören för att borra hålen ocn dra de nya takavloppen. Ett annat rörföretag skulle sedan ansluta dem.

–  Underentreprenören talade inte om att denne borrat sönder det befintliga avloppet för de entreprenörer som var här och jobbade. Så det är väl kort och gott en kommunikationsmiss, säger Jäderström.

Bodens kommun, Patomella Tak och den tredje entreprenören, som skötte slutinstallationen, fick inget veta.

–.Ändå pratade våran speciellt tillsatte projektledare med entreprenörerna och hörde om allt var i sin ordning, säger Jäderström.  

Tomas Patomella,  huvudägare i Patomella Tak:

– Det var olyckligt. När man borrade hål i betongvalet så var det ingen som såg att det tog i det där befintliga röret, säger Patomella.  

– En olycka kan alltid ske. Men det är väl rimligt att man kollar undersidan när man borrar igenom. Patomella tak får reglera skadan med sitt försäkringsbolag och sedan får det bolaget ta det vidare med underentreprenörens försäkringsbolag.  

Det kan nu ta några veckor innan Medborgarservice är tillbaka i sina gamla kontorslokaler. I dag så har man fått nyttja några konferensrum av Överförmyndarnämnden för att kunna sköta servicen till kommunmedborgarna.

– Det är svårt att uppskatta någon kostnad, men det kan nog gå på uppåt 150 000 kronor i slutändan när allt är färdigt, säger Roger Jäderström.

Här uppe fanns röret där vattnet kom in. Röret är nu bytt.
Här uppe fanns röret där vattnet kom in. Röret är nu bytt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!