Varg smet förbi jaktlagets stuga

Brännbergsbon Stig Enberg fann vargspår efter Lillbergsvägen mot Gäddträsk, knappt en mil från byn Brännberg." Vi sov över i jaktstugan. Ändå vågade sig vargen dit".

Stig Enberg med hunden Ice spanar i området runt jaktstugan." Vi ska jaga älg så det är klart att det finns en oro att släppa hundarna."

Stig Enberg med hunden Ice spanar i området runt jaktstugan." Vi ska jaga älg så det är klart att det finns en oro att släppa hundarna."

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-09 11:17

Han och hans jaktkamrater har ett stort jaktområde och jagade älg förra helgen. De sov över i jaktlagets stuga som finns några kilometer efter Lillbergsvägen som ligger efter gamla Älvsbyvägen. På morgonen efter övernattningen upptäcktes färska djurspår som liknade varg efter den snötäckta vägen på söndagen den 3 november.

– Jag läste ju en notis att man sett varg i Bodens kommun men det stod inte var. Sedan visar det sig att vargen varit här precis utanför husknuten, säger Stig Enberg.

Han kontaktade Alf Karlsson, naturbevakare åt Naturvårdsverket, som var ut och tog en bild och dokumenterade spåren efter vargen som senare fått namnet "Abmovaratj-vargen av länsstyrelsens rovdjursexpert. ( se annan artikel)

Vargen hade gått vidare efter Lillbergsvägen mot gamla Älvsbyvägen.

– Naturbevakaren berättade att länsstyrelsen höll på spåra vad man trodde en varg av finskrysk härstamning. Han såg på två sekunder att det var vargspår. 

Länsstyrelsen hade själva spårat vargen men tappat spåret i Bredsel. 

– Så jag räknade väl att kallt att länsstyrelsen hade ingen pejlare på vargen. 

Han och en arbetskollega såg för några år sedan en varg på vägen mellan infarten till Brännberg och väg 356 eller nya älvsbyvägen. 

– Det var nog samma varg som länsstyrelsen följt och som sedan for över till Finland. Där jag tror den också blev skjuten, säger Stig Enberg.

Till helgen ska han och jaktlaget fortsätta jaga älg.

– Vi har en älgkalv till att skjuta enligt tilldelningen. Jag jagar med min nio månader gamla östsibiriska laika Ice. Hunden är med för att träna upp sig på älgjakt.

– När vi ska släppa hundarna är man ju lite fundersam och orolig när det finns varg här.  

Stig Enberg tror inte att en ensam varg ska vara något problem, det är väl värre om det är flera vargar.

– Jag kommer ändå att ringa innan jakten.  Det skulle vara tryggt att få veta om vargen finns kvar eller lämnat våra markerna. 

Stig Enberg tycker inte heller det känns bra om det börjar komma in fler och fler vargar i länet så det sker en ökning av vargstammen på sikt.

– Därför är det bra om länsstyrelsen kan spåra var de vargar som man lokaliserat tagit vägen. Vi får hålla fortsatt utkik här, säger Stig Enberg.

Stig Enberg och en kollega såg varg för några år sedan bara några kilometer utanför Brännberg.
Stig Enberg och en kollega såg varg för några år sedan bara några kilometer utanför Brännberg.
Karta: Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!